Förebygga akne - Hur förebygger man finnar och pormaskar?
Förebygga akne

Förebygga akne

Akne beror på fyra samverkande faktorer: ökad talgproduktion, obalans mellan hud som bildas och gammal hud som stöts bort (keratinisering), bakterietillväxt och inflammation. Kan man förebygga akne, och vilka myter och sanningar finns det när det gäller akne? 

Tjej som baddar ansiktet

Hygien och smitta

Att akne beror på bristande hygien är en myt. Det räcker att tvätta sig morgon och kväll med tvål för att hålla huden ren. Om man tvättar sig oftare än så gör det inte att man får färre finnar och pormaskar. Risken är snarare att man lyckas förvärra sina hudproblem med överdriven tvätt. Det är även en myt att akne skulle smitta. De underliggande orsakerna till akne finns naturligt hos alla människor.

Vad ska man undvika att äta?

Det finns vissa studier som tyder på att mat med högt glykemiskt index (GI), choklad och mjölkprodukter skulle kunna orsaka akne. De är dock inte tillräckligt omfattande för att bevisa att kost är en orsak till akne. Om man däremot upplever att aknen blir sämre av något man äter kan det ju vara klokt att undvika det.

Smink och akne

Man får inte akne av att sminka sig. Däremot kan den akne man redan har bli värre när man täcker över den med kosmetika. Feta krämer och oljor kan blockera talgkörteln och hårfollikelns utgång och göra att man får ännu mer finnar.

Solen och UV-strålning

De studier som har gjorts om solens ultravioletta (UV) strålning och akne har visat att det har liten eller ingen effekt. Man bör också ha i åtanke att stora mängder UV-strålning kan vara skadlig för huden. Fototerapi med UV-strålning har prövats som behandling av mild till medelsvår akne. Enligt läkemedelsverket saknas det stöd för att rekommendera fototerapi1.

Vitamin B5 mot akne

Vitamin B5 marknadsförs på många platser, framför allt på internet, som en behandling för ”oren hud” och pormaskar. Övertygande studier saknas, och därför kan vitamin B5 inte rekommenderas som behandling av akne1.

Behandling av akne

Om man har problem med akne finns det både receptfria och receptbelagda läkemedel att behandla sig med. Vilket som hjälper beror ofta på vilken typ av akne man har, t ex hur allvarlig aknen är och vilka orsaker som ligger bakom. Oavsett hur ens aknebesvär yttrar sig finns det hjälp att få.

Lär dig mer om akne


Referenser

1 https://lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/Behandling_av_akne_behandlingsrekommendation.pdf

Behöver din akne behandling?

Testa! - Behöver din akne behandling?

Ibland kan akne behöva receptbelagd behandling. Vårt aknetest tar bara några minuter och avgör om du bör söka vård för din akne.

Gör testet!

Kry.se logo

Träffa läkare online

Träffa läkare hemifrån genom KRYs app. Få snabba råd, recept eller en remiss angående din akne. KRY är kostnadsfritt om du är under 20 år!

Träffa läkare

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.