Pormaskar - Orsak och behandling - Hudguiden.se
Pormaskar

Pormaskar

Hela vår kropp är täckt med hud, som i sin tur har porer. Porer är små hål i huden som utgörs av talgkörtlarnas, hårsäckarnas och svettkörtlarnas mynningar. De gör att huden kan släppa ifrån sig talg och svett.

Stängda pormaskar på kind

Pormaskar uppstår när talgkörtelns mynning täpps till och syns som en svart eller vit prick. De bildas av talg, bakterier och döda hudceller. En skillnad mellan en pormask och en finne är att en pormask inte är inflammerad. Om man däremot klämmer en pormask kan man orsaka en inflammation och den blir till en finne. Talgkörtlar finns i störst koncentration i ansiktet, på bröstet och på ryggen, och det är där man vanligtvis får pormaskar och finnar.

Hur ser en pormask ut?

Pormaskar ser vanligtvis ut som en liten svart eller vit prick. De kan vara upphöjda utanpå huden eller dolda under hudytan. Man brukar tala om öppna och stängda pormaskar, där en vit pormask är stängd medan den svarta är öppen. När pormasken är öppen oxideras ett pigment i huden, vilket gör att den färgas svart. Det är alltså inte smuts i poren, utan ett oxiderat pigment som ger den dess färg.

Pormaskar (olika stadier)

Orsaker

När kroppen producerar lagom mycket talg hålls huden len, jämn och skyddad. När kroppen producerar för mycket talg kan man få fet eller oljig hy. Om talgkörtelns mynning är tilltäppt kan det bildas pormaskar eller finnar. Att talgkörtelns mynning täpps till beror bland annat på en obalanserad produktion av hudceller.

Många tror att akne beror på att man inte är ren och tvättar sig därför extra ofta, ibland med starka rengöringsprodukter. Överdriven hygien gör inte att man får färre finnar eller pormaskar, utan istället kan detta leda till en irriterad hud. Det räcker med att tvätta sig med en mild tvål morgon och kväll. Akne är delvis genetisk och risken att få besvär med finnar och pormaskar ökar om någon av ens föräldrar haft svår akne.

Klämma pormaskar

Man ska inte klämma en pormask, även om det kan vara inbjudande. När man klämmer pormasken kan huden bli irriterad och röd och det kan leda till en inflammation och finnar. Den kan så klart bli en finne även om man inte klämmer den. Om man låter bli att klämma sin akne minskar man också risken för att få ärr.

Har du rätt behandling mot din akne? Gör vårt aknetest för att få svar!

Behöver din akne behandling?

Ibland kan akne behöva receptbelagd behandling. Vårt aknetest tar bara några minuter och avgör om du bör söka vård för din akne.

 

 

Klicka här för att komma till testet ->

Få bort pormaskar

Det är svårt att undvika pormaskar eftersom talgkörtlarna påverkas såväl av ens gener som ens hormoner. Några tips för att minska risken är att inte tvätta sig för mycket (morgon och kväll räcker) och använda en mild tvål. Vissa studier tyder på att mat med högt GI (glykemiskt index), choklad och mjölkprodukter kan göra att man får mer finnar och pormaskar. Det krävs dock mer omfattande studier för att konstatera att kost är en orsak till akne.

Behöver din akne behandling?

Om man inte lyckas bli av med sina pormaskar kan man testa ett receptfritt läkemedel mot akne, som t ex Acnicyl. Acnicyl återställer hudens naturliga fuktbalans utan att bidra till en ökad produktion av talg. Om den receptfria behandlingen inte hjälper kan man vända sig till en läkare för att få receptbelagda läkemedel. Det kan vara svårt att avgöra vilken typ av aknebehandling man behöver på egen hand. Vårt aknetest tar bara några minuter och kan vägleda huruvida du bör vända sig till läkare för att få hjälp med din akne.

Lär dig mer om akne

Behöver din akne behandling?

Testa! - Behöver din akne behandling?

Ibland kan akne behöva receptbelagd behandling. Vårt aknetest tar bara några minuter och avgör om du bör söka vård för din akne.

Gör testet!

Kry.se logo

Träffa läkare online

Träffa läkare hemifrån genom KRYs app. Få snabba råd, recept eller en remiss angående din akne. KRY är kostnadsfritt om du är under 20 år!

Träffa läkare

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.