Eksem - Olika typer och behandling - Hudguiden.se
Eksem

Eksem

När man har eksem, även kallad dermatit, har man fått en inflammation i överhuden. Hudbarriären, hudens yttre skydd, har blivit skadad och därför har inflammationen uppstått. De flesta människor får någon typ av eksem någon gång under livet. Här på Hudguiden kan du lära dig om de vanligaste typerna av eksem, vilka symtom och orsaker de har samt hur de bäst behandlas. Eksem är inte smittsamma.

Vanliga symtom vid eksem

Symtomen vid olika typer av eksem skiljer sig åt, men de vanligaste tecknen är att huden blir torr och fnasig och börjar klia. Man kan få blåsor eller knottror som spricker. När man kliar kan eksemet förvärras och göra att man får sprickor och sårskorpor. Ofta handlar symtomlindringen om att mjukgöra huden för att återställa balansen i hudbarriären och bli av med inflammationen.

Olika typer av eksem

Atopiskt eksem, eller böjveckseksem, innebär att man får torra, röda och kliande utslag på huden. Sjukdomen drabbar ca 20 % av svenska barn och för de flesta försvinner den med åldern.

Handeksem innebär att man får torr och röd hud på sina händer. Huden kan bli fnasig och klia och bli till blåsor eller knottror, som senare spricker. Ofta får man handeksem av upprepad kontakt med hudirriterande ämnen eller till följd av allergi.

Seborroiskt eksem, eller mjälleksem, finns hos 5-10 % av alla vuxna och visar sig oftast genom rodnad och fjällning i hårbotten eller på andra typiska eksemplatser. Små barn kan även få en typ av mjälleksem som kallas mjölkskorv eller gnejs.

Soleksem är vanligt, speciellt under de tidiga vår- och sommarmånaderna när huden är som ljusast. Man brukar få röda, kliande prickar på huden som i vissa fall övergår i blåsor.

Kontakteksem finns i två typer: Allergiskt kontakteksem, som uppstår om man kommer i kontakt med ett ämne som man inte tål. Det är vanligt att man får denna typ av eksem när man är allergisk mot t.ex. parfym, nickel eller kemikalier. Icke-allergiskt (irriterande) kontakteksem kommer ofta till följd av upprepad hudkontakt med någon form av irriterande ämnen.

Behandling

När ska man söka vård för sitt eksem?

Man bör söka vård om:

  • Man behandlat sig med receptfri kortisonkräm eller kortisonsalva i en vecka utan att se en förbättring.
  • Eksemet är nära ögonen.
  • Eksemet drabbar ett barn under två år.
  • Eksemet är varigt, kladdigt eller infekterat.
  • Eksemet uppstår väldigt snabbt i samband med en infektion.
  • Eksemet har spridit sig till en annan del av kroppen.

Dexem Creme, Dexem Lotion och Dexem Head är medicintekniska produkter. Läs noga informationen i förpackningen innan användning.

Eksemliknande förändringar och klåda kan i vissa fall bero på skabb. Om du vill läsa mer om skabb finns det information på 1177 Vårdguiden.

Läs mer ->

Dexem

Vad är Dexem?

Dexem är en produktserie som behandlar irritation och andra symtom vid eksem – helt utan kortison.

Läs mer om Dexem

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.