Vad är mjälleksem och hur kan det behandlas?
Mjälleksem

Mjälleksem

Mjälleksem, seborroiskt eksem, förekommer hos 5-10% av alla vuxna. Det är en kronisk hudsjukdom i hårbotten och ansiktet fr.a., men symtomen kan oftast lindras med behandling. 

Mjälleksem

Symtom

Eksemet förekommer dels hos små barn (upp till 1-3 års ålder) och hos vuxna. Spädbarn har i första hand gulaktig fjällning i hårbotten, vilket kan sprida sig till ansiktet och även övriga kroppen, fr.a. i hudveck.
Vuxna med mjälleksem har oftast rodnad och fin fjällning i och strax utanför hårbotten och på andra typiska hudlokalisationer:  öronen, ögonbrynen, näsvingarna, ögonlocken, bröstkorgen och ibland även i hudveck, såsom armhålor, ljumskar. Klådan är oftast måttlig eller kan helt saknas.

Orsak

Orsaken till eksemet är okänt, men det sitter där man har mycket talgkörtlar och har även en koppling till en hudsvamp som finns hos alla människor, Malazzesia. Sannolikt finns en ökad känslighet för denna svamp hos de personer som har mjälleksem och eksemet smittar inte. Det finns en statistisk samförekomst med hudsjukdomen rosacea, trots att dessa två sjukdomar f.ö. inte är besläktade.

Vilka andra hudåkommor liknar mjälleksem?

Hos spädbarn kan diagnosen i första hand blandas ihop med atopiskt eksem/böjveckseksem, som dock, till skillnad mot mjälleksem, oftast inte finns vid födelsen, och oftast - till skillnad mot seborroiskt eksem - ger en intensiv klåda, som påverkar barnet. Hos vuxna med fjällning i hårbotten är de vanligaste orsakerna, förutom mjälleksem, atopiskt eksem och psoriasis. Atopiskt eksem ger vanligen en svår klåda och man har ofta samtidigt kliande eksemfläckar i t.ex. armveck, knäveck eller händer. Personer med atopiskt eksem kan ha utslag i ansiktet (kliande!), men inte på så typiska lokalisationer som vid mjälleksem. Psoriasis kan börja när som helst i livet, fjällen i hårbotten blir ofta hårda, tjocka kakor, man har sällan utslag i ansiktet, men däremot ofta på armbågar eller knän. 

Behandling

Hos spädbarn är det i första hand aktuellt att fjälla av med någon fet mjukgörande apotekssalva. Vid rodnader på huden kan man möjligen använda en receptfri hydrocortisonkräm. Tillståndet brukar vara lättbehandlat hos barn.
Vuxna tvättar håret med receptfritt medicinskt schampo mot mjäll (eller synonympreparat) 2-3 gånger/v, som får sitta i 5-10 minuter innan det sköljs ur. På huden kan man använda en receptfri hydrocortisonkräm. Hjälper inte detta kan man i hårbotten ge ett tillägg av en medelstark-stark kortisonlösning/-liniment och i ansiktet en svag hydrokortisonkräm med tillägg av svampmedel. Vid utslag på kroppen kan man behöva något starkare kortisonkrämer.

Goda råd

Några allmänna förhållningsorder finns inte för mjälleksem. Man brukar inte vara känslig för olika hårvårdsmedel.

Prognos

Spädbarnsformen brukar läka ut innan 1 års ålder. Den vuxna formen är till sin natur kronisk, men brukar vara intensivast mellan 20 och 40 år och symtomen kan reduceras väsentligt med behandling. Eksemet kommer sedan oftast tillbaka efter några månader. Det finns inget bra sätt att förebygga detta, varför man lämpligen försöker glömma bort åkomman dessemellan. 

Läs mer om eksem


Dexem Creme, Dexem Lotion och Dexem Head är medicintekniska produkter. Läs noga informationen i förpackningen innan användning.

Dexem

Vad är Dexem?

Dexem är en produktserie som behandlar irritation och andra symtom vid eksem – helt utan kortison.

Läs mer om Dexem

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.