Mjölkskorv hos barn - Behandling
Mjölkskorv

Mjölkskorv

Många spädbarn får mjölkskorv, också kallat gnejs, i hårbotten eller ögonbrynen. Mjölkskorv har trots uttrycket inget med mjölk att göra. Mjölkskorv är en ofarlig åkomma som är mycket vanlig under de första levnadsmånaderna. När barn får mjölkskorv får de feta, vitgula flagor som bildar ett lager som ser ut som mjäll. Huden under beläggningen kan få en rodnad och återfår sin normala färg några veckor.

Orsak till skorv hos barn

Orsaken till mjölkskorv är okänd. Tillståndet beror inte på allergi.

Hur får man bort mjölkskorv?

Om barnet har mjölkskorv som inte skapar irritation brukar det inte behandlas. Många spädbarn har skorv utan att det orsakar obehag. Risken för eksem och irritation ökar ju tjockare lagret är. Man ska inte riva eller borsta bort skorv, utan att först behandla. Barnets hårbotten kan då bli röd och irriterad.

Behandling av mjölkskorv

Mjölkskorv kan behandlas med Salsyvase 1 %, en receptfri salva som innehåller salicylsyrevaselin. Om man smörjer in barnets hårbotten innan det somnar brukar man kunna kamma bort fjällen på morgonen med en kam eller en mjuk borste. Efter att man kammat ur håret kan man tvätta det med milt babyschampo. Ibland kan man behöva göra om det flera gånger.

Att behandla skorv med Salsyvase kan vara kladdigt, därför kan det vara bra att t ex lägga en handduk under barnets huvud när det sover. Detta gäller speciellt om ditt barn har mycket hår, eftersom det då kan vara svårt att massera in salvan i hårbotten. Man bör inte försöka klia eller skrapa för att ta bort skorv, eftersom man då kan irritera huden ytterligare.

Mjölkskorv läker alltid ut av sig själv. De flesta som haft det som barn får inte mjälleksem som vuxna.


Salsyvase 1 % (Salicylsyra), är en salva för behandling av mjölkskorv (gnejs) i hårbotten på spädbarn. Receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning.

Salsyvase 1 % - vid mjölkskorv

Har ditt barn problem med mjölkskorv?

Salsyvase 1 % är en salva för behandling av mjölkskorv (gnejs) i hårbotten på spädbarn. Den verkar uppmjukande på överhudens hornlager.

Läs mer om Salsyvase 1 %

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.