Nässelutslag

Nässelutslag, även kallat nässelfeber eller urtikaria, är ett vanligt hudbesvär som drabbar personer i alla åldrar och är speciellt vanlig hos barn. Cirka 20 % av befolkningen får det någon gång under livet. När man får nässelutslag får man röda upphöjda utslag som ofta ändrar utseende eller plats.

Symtom

Nässelutslag liknar ofta de utslag man får när huden kommer i kontakt med brännässlor. Ett typiskt utbrott av nässelutslag innebär att man har fläckar av varierande storlek som är mellan en och ett par centimeter i diameter. De är ljusröda eller vita och har en omgivande rodnad. Utslagen kan ändra utseende, plats eller flyta ihop med varandra. De lämnar sällan några märken efter sig när de försvinner. Antalet utslag och deras storlek varierar från fall till fall.

Ett typiskt symtom på nässelutslag är också att utslagen kliar. I många fall får man klåda redan innan utslagen syns. Ibland kan man också få svullna läppar och svullna ögonlock. Utslagen brukar försvinna på egen hand inom några dagar, men det är vanligt att besvären kommer och går under någon vecka.

Orsaker till nässelutslag

I de flesta fallen av nässelutslag är orsaken okänd. Några vanliga orsaker kan vara:

  • Infektioner
  • Överkänslighet mot läkemedel
  • Överkänslighet mot mat
  • Insektsbett
  • Giftiga ämnen från växter
  • Kyla, värme eller tryck

Akut och kronisk urtikaria

Sjukdomen finns i akut och kronisk form. När man har akuta nässelutslag har man tillfälliga besvär som försvinner efter någon eller några veckor. Den vanligaste orsaken till akuta nässelutslag är infektioner. Det är även vanligt att få det av läkemedel, speciellt efter att man har genomgått en penicillinkur. Om man får akuta nässelutslag efter ett insektsstick bör man kontakta en läkare.

Kroniska nässelutslag kännetecknas av att man har symtomen i minst sex veckor. Symtomen brukar gå över av sig själv inom ett år, i ovanliga fall kan de pågå ännu längre. Kroniska nässelutslag kan komma under olika typer av infektioner, och sedan stanna kvar efter att infektionen försvunnit. Läkemedel är också en vanlig orsak. Kroniska nässelutslag är vanligare hos kvinnor än hos män och drabbar oftast personer i medelåldern.

Lindra nässelutslag

Ett enkelt sätt att lindra nässelutslag är att kyla ner huden genom att duscha kallt eller smörja in med kylbalsam. Om man har besvär med klåda kan man testa receptfria tabletter med antihistamin. Ofta finns åldersgränser för läkemedlen angivna på förpackningen. Du kan fråga på ett apotek. Efter att man har haft nässelutslag kan man under en period vara extra känslig för vissa ämnen. Man bör undvika alkohol i en vecka efter att utslagen försvunnit och vara försiktig med t ex skaldjur, tonfisk och jordgubbar. Annars ökar risken att besvären kommer tillbaka.

Nässelutslag hos barn

Nässelutslag är vanligare hos barn än hos vuxna. När barn får nässelutslag är det vanligt att de orsakas av infektioner som t ex körtelfeber, virus eller streptokocker. Det kan även bero på en födoämnesallergi, t ex mot nötter, ägg, fisk eller mjölk. Om nässelutslagen uppkommer vid flera olika tillfällen och man misstänker allergi bör man vända sig till en allergispecialist för att utreda om det kan vara en orsak till symtomen.

Vård vid nässelutslag

I de flesta fall behöver man inte söka vård för sina nässelutslag eftersom de försvinner på egen hand. Man bör söka vård om:

  • Man har utslag som snabbt blir större.
  • Utslagen orsakar svår klåda.
  • Man har nässelutslag som inte gått bort inom en vecka.
  • Man har ett barn som man misstänker är allergiskt.

Allergisk reaktion – sök vård omedelbart

Nässelutslag kan i ovanliga fall övergå i en allergisk reaktion. Då brukar läpparna och tungan domna samtidigt som man blir röd i ansiktet. Man kan få klåda på flera ställen som t ex i hårbotten, ansikte, näsa, tunga, handflator och fotsulor. Om man får en allergisk reaktion ska man omedelbart söka vård genom att ringa 112 eller snabbt ta sig till ett sjukhus. Allergiska reaktioner är allvarliga och symtomen kan snabbt förvärras.

Vårda barns hud

Barns hud

Tar du hand om ditt barns hud på bästa sätt? Här kan du läsa mer om hur man vårdar barns hud.