Perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som liknar rosacea och främst drabbar kvinnor mellan 20 och 30 år. När man får perioral dermatit har man rodnader, knottror och finnar runt munnen, ögonen och kinderna. Sjukdomen är vanligast hos ljushyade personer med känslig hud. Perioral dermatit kan finnas kvar i ansiktet i flera månader, i vissa fall under flera år. Den brukar inte lämna några ärr efter att den läkt ut.

Symtom på perioral dermatit

När man har perioral dermatit brukar det bränna och klia i huden vid det drabbade området. Det kan förekomma viss fjällning och varblåsor bildas ofta i rodnaderna och knottrorna. Det är vanligt att området runt läpparna blir blekt och inte drabbas. Många får värre symtom veckan innan menstruation. Pormaskar är inte ett symtom på perioral dermatit.

Orsaker

Orsakerna till perioral dermatit är oklara, men den anses ha med störningar i talgkörtelproduktionen att göra. Det fanns tidigare misstankar om att sjukdomen berodde på p-piller, vilka senare avfärdades. Det finns inte heller något som tyder på att sjukdomen orsakas av allergi. Om man använder starka kortisonsalvor under en längre period kan man framkalla perioral dermatit. Man kan förvärra sina besvär om man vistas mycket i solen eller använder många starka hudvårdsprodukter.

Eftersom många med perioral dermatit har känslig hy kan sjukdomen också förvärras av att man vidgar blodkärlen i ansiktet med het dryck, vin, starksprit eller stark mat. Även kraftig kyla och värme kan påverka symtomen. Man bör undvika att klia, klämma eller skrapa i ansiktet.

Behandling av perioral dermatit

Sjukdomen är i många fall svår att behandla, och om man inte gör något åt den kan den stanna kvar under lång tid. Man bör undvika dessa faktorer om man har eller vill förebygga perioral dermatit:

  • Starka rengöringspreparat
  • Smink i ansiktet
  • Kraftig kyla eller värme
  • Kraftig sol utan skydd
  • Het dryck, vin, starksprit eller stark mat
  • Peeling

När man söker vård och får diagnosen perioral dermatit brukar läkaren först leta efter utlösande faktorer och utesluta dem. Om det inte räcker kan man få antibiotika i kombination med en kräm som man använder under en längre tid. Man bör söka vård om man har knottriga utslag som inte läker ut.

Lär dig om andra hudbesvär