Vad är vårtor, och hur blir man av med dem?
Vårtor

Vad är en vårta?

Vårta på hand

Barn är mer benägna att få vårtor än vuxna. Detta beror främst på att barn inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. (klicka för att se en större bild)

En vårta är en liten utväxt på huden som orsakas av virus, Humant Papillomvirus (HPV). Vårtor smittar och kan lätt överföras till andra personer och till andra delar av kroppen. Man smittas vid beröring av vårtan eller indirekt av avstötta hudceller från vårtan som trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.

Badhus, simhallar och gymnastiksalar är därför vanliga smittkällor. Det är vanligt att vårtor smittar inom familjen. Vårtor kan ömma men desto mer kännas genant.

En vårtas utseende kan variera. Vissa växer inåt, vilket är vanligast på fotsulorna. Några växer utåt och gör formen av ett blomkålshuvud. Dessa är vanligast på händerna och resten av kroppen. Vårtor kan försvinna av sig självt, men normalt tar det lång tid. De flesta vårtor försvinner inom två år men vissa kvarstår. Vårtorna kan även återvända efter behandling och det är inte ovanligt att några har vårtor i tiotals år.

Barn drabbas oftare än vuxna

Barn är mer benägna att få vårtor än vuxna. Detta beror främst på att barn inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. Studier har visat att mer än 1/3 av alla barn under 12 år drabbas av vårtor. Det är inte ovanligt att barn har flera vårtor.

Men även vuxna kan drabbas av vårtor, vilket oftast beror på nedsatt immunförsvar.

Vårtborttagningsmetoder

Ny effektiv behandling för egen borttagning av vårtor

Myrsyra: Det finns en ny metod som enligt olika publicerade kliniska studier, t.ex. i International Journal of Dermatology 2001, visar att mer än 90% av vårtorna försvinner. Behandling med myrsyra har i dessa studier visat sig vara mycket effektiv, smärtfri och även lämplig för barn. I genomsnitt krävdes 4 till 5 behandlingar, men efter 12 behandlingar visade sig mer än 90% vara fri från vårtor.

VårtFri innehåller myrsyra, och är en effektiv utvärtes lösning för behandling av vårtor på händer, fötter och kroppsvårtor. 

 

Fotvårta

Gamla behandlingar och metoder

I folktron fanns olika tips: Gnid dem med fläsksvål eller rå potatis, knyt ett snöre runt vårtan och gräv nästa dag ner snöret, ta regnvatten som ligger på en sten, sätt på nagellack osv.

Andra mer etablerade metoder har varit olika vårtmedel, eller att försöka skära, frysa eller bränna bort vårtorna.

Salicylsyra: Det finns flera olika krämer, geléer, lotioner och impregnerade plåster på marknaden. Den aktiva ingrediensen i de flesta är salicylsyra, som verkar genom att förstöra den hudförhårdnad som vårtan består av. Förhårdnaden kan sedan skrapas bort.

Kryoterapi (frysning): Vårtan behandlas med flytande kväve vid en temperatur av -196 °C. Större vårtor kan kräva flera behandlingstillfällen med tre till fyra veckors mellanrum. Man fryser ner själva vårtan och några millimeter omkring. Behandlingen kan ibland upplevas som smärtsam. Nedfrysningsbehandling finns också för hemmabruk. Behandlingen kan behöva upprepas.

Kirurgi: Kirurgiskt avlägsnande av vårtor är ibland framgångsrikt. Ingreppet kan vara förenat med ett visst obehag och det tar flera veckor för området att läka fullständigt.

Diatermi: Metod som förstör vävnad med hjälp av elektricitet. Bortbränning är en effektiv behandling av vårtor, men den lämnar ärr.

Laser: Laserkirurgi kan bli aktuell för stora vårtor eller större områden av vårtor. Brukar normalt inte medföra ärrbildning. Såret kan smärta i några dagar.


VårtFri är en medicinteknisk produkt. Läs noga informationen i förpackningen innan användning.

VårtFri hjälper mot vårtor

Vad är VårtFri?

VårtFri är en effektiv utvärtes lösning för behandling av vårtor på händer, fötter och kroppsvårtor. Lösningen innehåller myrsyra, som i flera kliniska studier har visat sig vara mycket effektiv mot vårtor.

Läs mer om VårtFri

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.