Vad orsakar hudcancer och hur kan det behandlas?
Hudtumörer

Allmänt om hudtumörer och hudcancer

Solens starka strålar påverkar hudens försvar och orsakar cellskador i huden. Dessa skador kan utvecklas till onormala cellförändringar och vidare leda till hudcancer. Det finns flera olika typer av hudförändringar men den allvarligaste typen är malignt melanom. Malignt melanom drabbar cirka 2800 svenskar varje år.

Hudcancer delas in i två grupper: malignt melanom och icke-melanom. Skivepitelcancer och basaliom är exempel på icke-melanoma hudförändringar som drabbar ungefär 45000 svenskar årligen. Aktiniska keratoser som är ett förstadium till skivepitelcancer uppskattas förekomma hos ungefär 100.000 svenskar varje år.

Hudcancer utvecklas vanligtvis senare i livet och det är ovanligt att barn drabbas. Samtliga hudcancertyper är möjliga att bota om de upptäcks i tid.

Symtom

De vanligaste symtomen av hudcancer är olika typer av hudförändringar. Malignt melanom visar sig vanligtvis som platta, brun-svarta fläckar av ojämn form. Symtomen vid skivepitelcancer kan vara en fjällande fläck eller en knuta på huden. Den kan vara hudfärgad eller ha olika rödaktiga nyanser. Det angripna området kan vara fjällande och/eller sårigt. Den vanligaste formen av basaliom är en rodnad fläck eller knottra på huden men kan visa sig i olika former. Basaliomet uppkommer oftast på hudområden som vanligtvis blir solbestrålade, t ex ansikte, hjässa, bröst och handrygg.

Aktinisk keratos (solkeratos) är inte klassificerat som hudcancer, men visar sig i form av en eller flera brunröda, fjällande fläckar, som ofta är ett par millimeter i diameter. Då obehandlad aktinisk keratos kan leda till att skivepitelcancer utvecklas, är det viktigt att behandla denna hudförändring.

Orsaker till hudcancer

För både malignt melanom och de icke-melanoma cancertyperna, liksom för aktinisk keratos, är oförsiktigt solande en starkt bidragande orsak till att sjukdomen utvecklas. Därför är det viktigt att vara noga med sina solvanor, och se till att alltid skydda sig i direkt solljus. Mer om detta kan du läsa i vår solguide.

Behandling av hudcancer

Hudcancer är en allvarlig sjukdom men som tur är kan samtliga hudcancerformer behandlas, vanligtvis genom kirurgiska ingrepp där tumören tas bort. Andra vanliga metoder är frysbehandling, skrapning, ljusbehandling eller krämer.

Ju tidigare hudcancer upptäcks och kan behandlas, desto större är chansen för en god prognos. Det är därför viktigt att du som oroas över eventuella symtom kontaktar sjukvården för en läkarundersökning.

Läs mer

Här på Hudguiden har vi samlat information om tre vanliga hudtumörer, klicka på länkarna nedan för att läsa mer.

Behöver din akne behandling?

Testa dina solvanor!

Genom att svara på frågorna i vårt soltest kan du ta reda på om du solar hälsosamt eller om du bör ändra dina solvanor.

Gör testet!

Håll koll på din hud

Det är viktigt att hålla koll på sin hud för att tidigt kunna upptäcka eventuella problem, här kan du lära dig mer om vad du ska titta efter.

Läs mer här

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.