Vad orsakar aktinisk keratos, och vilka är symtomen?
Symtom och orsaker

Symtom vid aktinisk keratos

Symtom aktinisk keratos
Exempel på hur aktinisk keratos kan se ut.
Den ultravioletta strålningen (UV-strålning) i solljuset, kan skada basalcellerna i huden. Dessa börjar då dela sig snabbare inom det skadade området och hornlagret i överhuden hinner då inte stötas av på ett normalt sätt. Det uppstår då ett område med onormala celler och förtjockat hornlager. En eller flera lesioner av aktinisk keratos har bildats.

De vanligaste symtomen vid aktinisk keratos är en eller flera brunröda, fjällande fläckar, som ofta är ett par millimeter i diameter. Fläckarna känns ofta raspiga när man känner på dem.

Orsaker till aktinisk keratos

Aktinisk keratos orsakas inte av en eller ett par starka solbrännor utan genom en långvarig solexponering under långa perioder som inte behöver vara sammanhängande.

Det är alltså den kumulativa solstrålningen på kroppen som orsakar aktinisk keratos. Det betyder att de DNA-skador på grund av solbestrålning som kroppen utsatts för i barndom, ungdom och fram tills nu är "lagrade" i huden och läggs ihop med den solbestrålning kroppen utsätts för idag. När den sammanlagda solbestrålning blir för stor uppkommer DNA-skador och därmed aktinisk keratos.

Det är vanligt att aktinisk keratos uppkommer på delar av kroppen som ofta exponeras för solens strålning, ofta utan att vi tänker på det, t ex ansiktet, kala delar av hjässan och handryggarna.

Den typiska hudförändringen vid aktinisk keratos är en brunröd, fjällande fläck som i storlek är från ett par millimeter upp till ett par centimeter. Ett typiskt kännetecken är att fläcken känns "raspig" när man känner på den med fingret. Ibland kan man pilla bort den men den kommer oftast tillbaka.

Läs mer om aktinisk keratos

Behöver din akne behandling?

Testa dina solvanor!

Genom att svara på frågorna i vårt soltest kan du ta reda på om du solar hälsosamt eller om du bör ändra dina solvanor.

Gör testet!

Håll koll på din hud

Det är viktigt att hålla koll på sin hud för att tidigt kunna upptäcka eventuella problem, här kan du lära dig mer om vad du ska titta efter.

Läs mer här

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.