Vad orsakar basaliom, och vilka är symtomen?
Symtom och orsaker

Symtom vid basaliom

Den vanligaste formen av basaliom är en rodnad fläck eller knottra på huden. Basliomet uppkommer oftast på hudområden som vanligtvis blir solbestrålade, t ex ansikte, hjässa, bröst och handrygg. Dessutom uppträder basaliom ofta på bål och ben, vilket aktinisk keratos sällan gör. Basaliom växer långsamt men efter hand uppkommer ofta sår som kan läka för att sedan komma tillbaka.

Orsaker till basaliom

Den absolut största orsaken till basaliom är solexponering, därför förekommer basaliom oftast på naturligt solexponerade hudområden, så som ansikte, hjässa, bröst och handryggar. Basaliom är en relativt mild hudcancerform men kräver alltid behandling.

Även andra faktorer, t ex ärftlighet, har betydelse eftersom basaliom kan uppkomma i hudområden som inte kommer i kontakt med solens strålar. Basliomet kan också uppkomma i kroniska sår och i områden med kronisk inflammation.

Det bästa sättet att minska risken att drabbas av basaliom är att skydda sig mot solens strålning. Om basliomet redan har uppkommit på huden krävs alltid behandling.

Läs mer om basaliom

Håll koll på din hud

Det är viktigt att hålla koll på sin hud för att tidigt kunna upptäcka eventuella problem, här kan du lära dig mer om vad du ska titta efter.

Läs mer här

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.