Vad är skivepitelcancer?
Skivepitelcancer

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer i huden ökar och är den näst vanligaste formen av maligna hudtumörer i Sverige efter basaliom. Risken att drabbas av skivepitelcancer ökar med stigande ålder.

Det är ovanligt att drabbas av skivepitelcancer innan 40-årsåldern. Barn och ungdomar drabbas aldrig, fler män än kvinnor drabbas. Speciella former av skivepitelcancer är cervixcancer och peniscancer, dessa former behandlas inte vidare här då de inte anses solorsakade.

Skivepitelcancer förekommer i olika stadier. Då skivepitelcancern är i ett tidigt stadium växer tumören ytligt, den har ännu inte spridit sig ner i de undre hudlagren. Under sen fas växer skivepitelcancern ned läderhuden. Sjukdomen uppkommer ofta på hudområden som naturligt utsätts för mycket solbestrålning t ex ansikte, hjässa, bröst och handrygg.

Skivepitelcancer växer mer aggressivt än basalcellscancer, speciellt på öron och läppar. Skivepitelcancer kan metastasera.

Läs mer om skivepitelcancer

Behöver din akne behandling?

Testa dina solvanor!

Genom att svara på frågorna i vårt soltest kan du ta reda på om du solar hälsosamt eller om du bör ändra dina solvanor.

Gör testet!

Håll koll på din hud

Det är viktigt att hålla koll på sin hud för att tidigt kunna upptäcka eventuella problem, här kan du lära dig mer om vad du ska titta efter.

Läs mer här

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.