Soleksem

Soleksem är en reaktion på solens UV-strålar. Det är vanligt under våren och försommaren när huden är som ljusast, eller när man är utomlands och utsätts för starkare sol än vad man är van vid. Detta beror i många fall på att huden inte utsatts för stark sol under vintern och nu utsätts igen. Ofta börjar man få soleksem när man kommer i kontakt med sol efter att någon gång tidigare ha bränt sig kraftigt. Människor med ljus och känslig hy får oftare problem än andra och soleksemets symtom kan visa sig så sent som några dagar efter att man varit i solen. Ungefär 15 % av alla svenskar beräknas ha besvär med soleksem.

Symtom på soleksem

Soleksem visar sig genom röda prickar eller blåsor som uppstår efter solandet. Man kan få sveda och rodnad. I många fall blir utslagen flammiga och kliar kraftigt. Det är vanligast att få eksem i ansiktet, på armarna eller på bröstet, men soleksem kan uppstå på hela kroppen. Man drabbas oftare i ansiktet eftersom det vanligtvis inte skyddas av kläder och i de flesta fall har tunnare och känsligare hud.

Farligt?

Soleksem i sig är inte farligt och det finns inga bevis på att det skulle öka risken för att drabbas av hudcancer. Däremot har människor med ljus och känslig hy större risk att drabbas både av soleksem och hudcancer på grund av sin hudtyp. Det finns olika hudtyper med olika förutsättningar som du kan läsa mer om här på Hudguiden.

Behandling av soleksem

Om man undviker sol brukar eksemet försvinna av sig själv på under en vecka. Man bör givetvis tänka till innan man bränt sig och använda en hög solskyddsfaktor, eller till och med undvika solen mellan 12 och 15 på dagen då den är som starkast. Detta gäller speciellt om man vet att man har känslig och ljus hy.
Om man har kraftigt soleksem bör man kontakta en vårdcentral. Man bör även göra det om man har en svår solskada som är större än en handflata.

Andra typer av eksem