Atopiskt eksem - Den vanligaste kroniska hudsjukdomen hos barn

Atopiskt eksem är en kronisk, kliande, inflammatorisk hudsjukdom. Sjukdomen kallas även för böjveckseksem och drabbar cirka tjugo procent av svenska barn, oftast före fem års ålder. Besvären innebär att man får torra, röda och kliande utslag på huden. 

Före ett års ålder brukar besvären börja på kinderna och i blöjområdet. Från två års ålder brukar de sätta sig i arm- eller knävecken och hos vuxna sätter sig oftast eksemen i ansiktet eller på händerna. Flertalet har lätta till måttliga besvär, men cirka fem procent har svår sjukdom. Hos de flesta försvinner eksemet med åren, medan en liten andel fortsätter att ha besvär även i vuxen ålder. 

Atopiskt eksem går att behandla med mjukgörande krämer och kortisonsalva för att minska klådan och motverka inflammation.

Orsaker och riskfaktorer 

Eksemen smittar inte men är besvärliga eftersom de kliar och syns. När man kliar blir huden lätt skadad och infekterad med bakterier. 

Det är inte helt klarlagt varför vissa drabbas av atopiskt eksem, men man vet att både arv och miljö spelar in. Om en av föräldrarna har eller har haft besvär är det cirka trettio procent risk för att ett barn får sjukdomen. Om båda föräldrarna har haft besvär är risken för barnen cirka sjuttio procent. Atopiskt eksem kan i många fall även vara associerat till allergisk astma och hösnuva

För att inte förvärra eksemen bör man undvika all kemisk och mekanisk irritation av huden då det kan medföra mer klåda. Använd tvättmedel och tvål fritt från enzymer och parfym.

Vid bad och duschning bör ordentlig intvålning inte ske oftare än en gång i veckan.

Åtsittande och täta klädesplagg kan förvärra besvären. Bomullskläder bör användas då t ex ylle och konstfiber är exempel på klådretande ämnen. 

Det är mycket vanligt att citrusfrukter, choklad, tomat samt starka kryddor ger ökad eksemklåda. Om det är tydligt att barnet reagerar bör detta undvikas en tid.

Stress under en längre period kan även försämra eksemen. Detta gäller även övervikt och trötthet.  

Symptom

Det finns många olika sorters eksem. Upplever man utslag i huden, som man aldrig tidigare haft, är det bra att kolla upp dessa hos din läkare för bästa behandling. 

Vid atopiskt eksem får huden torra och röda fläckar som kliar oerhört mycket. I vissa fall kan de röda fläckarna vara något upphöjda. Det är inte ovanligt att det även bildas små blåsor eller knottror som kan spricka och vätska sig. 

Om eksemet blir värre och man har kliat mycket kan huden bli grövre och vecka sig och man kan få sprickor och tjocka sårskorpor. 

Hos mycket små barn är besvären vanliga på kinderna och i blöjområdet och från två års ålder brukar de sätta sig i arm- eller knävecken. Hos vuxna sätter sig oftast eksemen i ansiktet, runt ögonen eller på händerna. De flesta vuxna med atopiskt eksem har haft besvär även som barn.

Besvären förvärras ofta under de kalla vintermånaderna då luften torrare både utomhus och inomhus. 

Behandling

Att ha atopiskt eksem kan vara jobbigt och irriterande, men besvären går att behandla. För att dämpa inflammationen i huden och motverka klådan finns olika behandlingsmöjligheter som bestäms av eksemets utseende. Det är därför viktigt att träffa en läkare när man misstänker att man drabbats av atopiskt eksem. Den mest använda behandlingen görs med steroidfria krämer och receptbelagda kortisonpreparat. 

Fet mjuksalva hjälper till att minska klådan som är den främsta orsaken till eksembildning. Huden bör smörjas in regelbundet, gärna flera gånger om dagen, för bästa effekt.

Immunhämmande steroidfria krämer kan användas för att behandla både vuxna och barn från 2 års ålder med lindrigt till måttligt svårt atopiskt eksem. Krämen kan smörjas i ansiktet och på halsen och verkar genom att göra hudens immunförsvar mindre aktivt, vilket leder till minskad irritation i huden.

För att motverka inflammationen kan man smörja in eksemet med kortisonkräm eller salva.Mild kortisonkräm finns att köpa reseptfritt på apotek, men om dessa inte hjälper bör man kontakta läkare för annan behandling.

Läs mer om eksem

Eksemliknande förändringar och klåda kan i vissa fall bero på skabb. Om du vill läsa mer om skabb finns det information på 1177 Vårdguiden.