Akne, finnar och pormaskar drabbar de flesta någon gång i livet
Akne är en vanligt förekommande hudsjukdom som beror på inflammation i talgkörtlarna, vilken kan ge upphov till så kallade finnar och pormaskar. Akne uppkommer oftast som utslag i ansiktet eller på bröst och rygg där talgkörtlarna är som flest.
Även om akne oftast förknippas med tonåren kan det förekomma i alla åldrar. Hos de flesta minskar besvären efter puberteten, men vissa kan fortsätta ha akne långt upp i vuxen ålder. Cirka 80 % av ungdomar drabbas i någon grad under puberteten. Cirka en tredjedel av tonåringar mellan 12 och 17 år har så pass mycket akne att de kan behöva någon form av behandling. Av dessa har 15–20 procent medelsvår till svår akne.
I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen vilket får påverkan i huden. Könshormonerna gör att talgkörtlarna bildar mer talg som är ett slags fett som huden behöver för att hålla sig mjuk och smidig, och det får bildandet av nya hudceller att går snabbare vilket leder till att det uppstår obalans mellan ny hud som bildas och gammal hud som stöts bort. Överproduktion av talg och hudresten blir till en “propp” som täpper till den gemensamma öppningen för talgkörteln och hårsäcken (poren) och det uppstår en pormask. Inuti talgkörtlarna finns en särskild bakterie som spelar roll för uppkomsten av akne. När porerna täpps till ansamlas dessa bakterier som trivs i en fettrik miljö vilket får till följd att talgkörteln blir inflammerad.
Det är viktigt att veta att akne inte uppkommer på grund av dålig hygien eller dåliga kostvanor.
Många lider av akne
Många upplever det psykiskt jobbigt att drabbas av akne, särskilt tonåringar. Det kan många gånger påverka det sociala livet och det är inte ovanligt att drabbas av nedsatt självförtroende. I svårare fall kan akne även leda till ångest och depression.
Link to chapter: Akne och livskvalitet
(further down)
Vilken hjälp finns mot akne?
För den som besväras av sin akne finns hjälp att få. På egen hand kan man göra en del med hudvård och receptfria läkemedelsbehandlingar. Behöver man mer hjälp kan man vända sig till sin vårdcentral för mer hjälp och råd för att få rätt behandling.
Vilka är orsakerna till akne?
Akne beror på fyra samspelande faktorer:
- Ökad talgproduktion
- Obalans mellan ny hud som bildas och gammal hud som stöts bort
- Bakterietillväxt
- Inflammation

- Det är den ökade mängden talg i kombination med obalans i hudbildningen mellan nya och gamla celler som leder till förträngning i hudens porer vilket i sin tur skapar inflammation och bakterietillväxt
- Arvsanlag har en viss betydelse för om man får akne. Om den ena föräldern har haft svår akne är risken större för att barnet också får mycket akne.
Olika typer av akne
Akne delas in i olika typer beroende på svårighetsgrad och om aknen har inflammatoriska inslag eller inte.
Komedoakne (vita eller svarta pormaskar, ingen eller ringa inflammation)

Den mildaste formen av akne är pormaskar, eller komedoner som det heter på läkarspråk. Den här typen av akne kallas därför även komedoakne. Pormaskar är talgkörtelmynningar som har utvidgats och fyllts med hudfett (talg), bakterier och avstötta hudceller och kan vara upphöjda utanpå huden eller dolda under hudytan. Man brukar tala om öppna och stängda pormaskar, där en vit pormask är stängd medan den svarta är öppen. När pormasken är öppen oxideras ett pigment i huden, vilket gör att den färgas svart. Det är alltså inte smuts i poren, utan ett oxiderat pigment som ger den dess färg. Pormaskar läker ut av sig själva genom att släppa ut sitt innehåll av talg, bakterier och avstött hud. Komedonakne är den vanligaste typen av akne, särskilt hos ungdomar i puberteten, och klassificeras som icke-inflammatorisk akne.

Behandling av komedoakne (pormaskar)
Orsaken till akne beror inte på dålig hygien. Överdriven rengöring av huden gör därför inte att man får färre finnar eller pormaskar. Det kan istället leda till en irriterad hud. Behandling av komedoakne syftar till att minska tilltäppta porer och förebygga uppkomsten av nya pormaskar. Ofta räcker det med att tvätta sig med en mild rengöring anpassad för hud med akne, morgon och kväll. Kläm inte på pormaskarna. Det kan bidra till inflammation. Om regelbunden rengöring inte är tillräckligt finns receptfria läkemedel som hjälper till att lösa upp tilltäppta porer och förebygga och minskar bildning av nya pormaskar. Preparaten har lite olika egenskaper. Fråga om hjälp på apoteket om vilka behandlingar som finns och vad som kan vara lämpligt för dig.
Papulopustulös akne
Aknen benämns papulopustulös när komedoakne övergått från att vara icke-inflammatorisk till att få inflammatoriska inslag. Papuolpustulös akne delas in i olika svårighetsgrader; mild, medelsvår och svår. Graden av inflammation, aknens omfattning samt hur djupt ner i talgkörteln som inflammationen går avgör svårighetsgraden.
Namnet är en beskrivning av hur huden ser ut när man har den här typen av akne. Papler är röda, fasta och inflammerade knottror som ofta är små och som kan kännas ömma vid beröring. Pustler är röda knottror eller knölar med en gulaktig eller vit topp fylld med var. Huden kring pustler kan vara röd och inflammerad. Papler och pustler är det vi brukar kalla finnar.
Den här typen av akne klassificeras som inflammatorisk akne. Inuti talgkörtlarna finns en särskild bakterie som spelar roll för uppkomsten av inflammatorisk akne. När porerna täpps till och talg och hudrester ansamlas inuti talgkörteln börjar bakterien att förökas. När den förökar sig, bildas ämnen som bryter ned talgkörtelväggen samt i huden förekommande fetter till fria fettsyror. Det kan, i sin tur, leda till ett inflammationstillstånd där en pormask i stället för att läka ut blir inflammerad.
Mild papulopustulös akne

Mild akne - klicka på bilden för att se en större version
Exempel på symtom på mild akne
- Inflammerade hårsäckar & talgkörtlar
- Svarta och vita pormaskar
- Knottror
- Mest vanligt hos ungdomar i puberteten
Medelsvår papulopustulös akne

Medelsvår papulopustulös akne - klicka på bilden för att se en större version
Exempel på symtom på medelsvår papulopustulös akne
- Svarta och vita pormaskar
- Röda inflammerade knottror som kan vara ömma (papler)
- Röda knottror eller knölar med en gulaktig top fylld med var (pustler)
- Enstaka djupa pustler
- Ibland ärrbildning
Svår akne
Vid de svåraste formerna av akne, som brukar benämnas svår papulopustulös akne och nodulocystisk akne på läkarspråk, förekommer alla typer av tidigare beskrivna akneutslag. Dessutom får man djupa, inflammerade och varfyllda bölder (sk cystor) och hårda knölar (sk noduli) som sitter djupt ner i huden. Den här formen av akne kan vara smärtsam. Cystbildningen kan skada hudvävnaden och när huden sedan läker saknas en del av vävnaden, vilket leder till ett permanent ärr i huden. Man bör därför vara mycket försiktig och inte klämma eller pilla på finnarna eftersom det kan förvärra skadorna på huden och göra att man få mer ärr. Vid svårare former av akne kan man få akne på andra ställen på kroppen förutom i ansiktet och på halsen, som på bröst, rygg, skuldror och överarmar.

Svår akne - klicka på bilden för att se en större version
Exempel på symtom vid svår akne
- Mycket svarta och vita pormaskar
- Röda variga bölder
- Större inflammationer under huden
- Ärrig hud
- Röda, gula finnar, stora och små, spritt över hela/delar av ansiktet/ryggen/bröstet
Akne / Behandling av akne
Behandling av akne
Akne kan visa sig på olika sätt, t.ex. genom pormaskar, finnar, varbölder och knölar. Vilken behandling som är lämplig beror på typ av akne man har och svårighetsgraden.
Vad kan du göra själv för att hantera din akne?
Du kan inte förhindra att akne uppstår eftersom det påverkas av faktorer som hormoner, hudtyp och ärftlighet. Däremot finns det flera saker du kan göra för att minska besvären även om det kan ta lite tid innan du ser resultat. Insatserna för egenvård ingår alltid som en del i behandlingen även om man har en akne som kräver behandling med läkemedel som förskrivs av läkare.
Rengöring – Tvätta lagom
Akne beror inte på smutsig hud, så att tvätta sig ofta hjälper inte. Tvätta ansiktet en till två gånger om dagen med en mild rengöring anpassad för fet och finnig hy, helst utan parfym. Du kan också prova att använda aknelösning eller aknegel med salicylsyra för att minska risken att talgkörtlarna täpps till.
Undvik feta krämer
Använd inte feta krämer eller oljor eftersom de kan täppa till talgkörtlarna och förvärra aknen. Om huden känns torr kan du i stället använda en fettfri gel. På apotek finns också receptfria, milt bakteriedödande krämer med propylenglykol som passar för torr hud.
Kläm inte på finnar
Undvik att klämma på aknen, då detta kan skada talgkörteln och förvärra inflammationen. Det kan även öka risken för ärrbildning. Stick eller skär inte i bölder själv, eftersom det kan förvärra problemet och skapa infektioner.
Sola med försiktighet
Solen kan tillfälligt minska inflammationen i huden och göra aknen bättre, men undvik att bränna dig eller att använda feta solkrämer som kan täppa till porerna. Kom ihåg att sola försiktigt – både ärr och mörka märken kan bli mer framträdande och ta längre tid att läka om de exponeras för mycket sol. Solarium hjälper inte mot akne eller ärr och ökar dessutom risken för hudcancer.
Mat och akne
Det finns viss forskning som antyder att mycket sötsaker och i vissa fall mjölkprodukter kan förvärra akne, men resultaten är inte helt tydliga. Om du märker att en viss typ av mat påverkar din hud, kan det vara bra att anpassa din kost efter det som fungerar bäst för dig.
Smink – Var noga med valet
Att täcka över akne med smink är vanligt, men använd sminkprodukter som är anpassade för fet och finnig hy. Undvik produkter som innehåller oljor eller fett, då de kan irritera huden. För att dölja finnar kan du använda ett täckstift särskilt framtaget för aknebenägen hud, vilket finns att köpa på apotek eller i vanliga butiker.
Med dessa åtgärder kan du förbättra situationen för din hud, men kom ihåg att det kan krävas tålamod innan du ser resultat. Om dina besvär kvarstår kan det vara en bra idé att kontakta en läkare för ytterligare hjälp.
Behandling av måttligt svår akne
Man ska aldrig klämma, skära eller sticka i bölderna då det kan förvärra inflammationen. Om man behandlat aknen med receptfria läkemedel i 6-8 veckor utan resultat rekommenderas ett läkarbesök för utvärdering och vidare behandling.
Behandling av svår akne
Prata med en läkare om vilken behandling som passar dig bäst.
Akne och livskvalitet
Akne och psykiskt mående
Akne är en vanlig hudsjukdom som drabbar många tonåringar under puberteten. Förutom de fysiska besvären kan akne ha en betydande påverkan på det psykiska välbefinnandet. Synliga utslag i ansiktet eller på kroppen kan påverka självkänslan och leda till osäkerhet i sociala situationer, särskilt då utseende spelar en stor roll i tonåringars identitetsskapande.
Många tonåringar med akne upplever känslor av skam, stress eller ångest, och det kan vara svårt att känna sig bekväm i sin egen hud. Akne kan också leda till att tonåringar undviker sociala aktiviteter eller isolerar sig för att slippa bli bedömda av andra. Detta kan i sin tur bidra till ensamhet och i vissa fall depression.
Sociala medier kan förstärka dessa känslor, då bilder redigerade bilder med "perfekt hud" är vanligt och skapar orealistiska förväntningar. Akne kan också bli ett ämne för mobbning, vilket ytterligare påverkar den mentala hälsan negativt.
Det är viktigt att normalisera akne och hjälpa tonåringar att förstå att det är en naturlig del av livet för många. Öppen dialog, stöd från familj och vänner, samt professionell hjälp från hudläkare eller psykologer kan bidra till att minska både de fysiska och känslomässiga effekterna av akne.

”Alla får finnar”
Det kan vara lätt att bagatellisera problemen och tänka att alla någon gång får finnar. Förvisso är det vanligt att ha akne i tonåren, men det minskar inte det psykiska lidandet hos de drabbade. Ibland kanske det till och med är så att attityden till aknen gör att vissa inte får den behandling de skulle behöva.
Som anhörig är det viktigt att vara ett stöd till den som är drabbad. Samtidigt som man tar akneproblemet på allvar bör man vara positiv och inge hopp. Det kan ibland ta tid innan man hittar rätt behandling, eller innan den ger effekt. Därför kan en person med akne behöva stöd när den träffar sin läkare, och även för att fullfölja behandlingen. Ett visst läkemedel kanske inte hjälper och då behöver den drabbade få hjälp att hitta en behandling som ger god effekt samtidigt som den är snäll mot huden.
Psykisk påverkan inte alltid kopplad till svårighetsgrad
Livskvaliteten korrelerar inte alltid med aknens svårighetsgrad; även akne som klassas som lindrig kan skapa en känsla av stigma. I en studie visade det sig att aknepatienter skattade mental hälsa och social funktion avsevärt lägre än patienter med svåra sjukdomar som astma, diabetes, epilepsi, ryggvärk eller artrit5.
Något som man kanske inte tänker på är att tonårsakne kan få långsiktiga effekter på livskvaliteten även under senare delar av livet. Akne under skoltiden kan påverka ens sociala kontakter samt studie- och yrkesval.
Akne / frågor och svar

Kan akne bero på dålig hygien?
Nej, att akne beror på bristande hygien är en myt. Om man har akne kan det däremot vara bra att hålla huden ren. Tvätta ansiktet en till två gånger om dagen med en mild rengöring anpassad för fet och finnig hy, helst utan parfym. Du kan också prova att använda aknelösning eller aknegel med salicylsyra för att minska risken att talgkörtlarna täpps till.
Smittar akne?
Nej.
Går det att förebygga akne?
Nej, akne orsakas av fyra olika samverkande faktorer: ökad talgproduktion, obalans i nyproduktion av hudceller och borttransportering av gamla hudceller (keratinisering), inflammation och bakterier i huden. Dessa mekanismer uppkommer oftast i tonåren på grund av att de orsakas av hormonförändringar i puberteten.
Kan akne orsakas av eller påverkas av viss typ av kost?
Tveksamt. Bakomliggande orsaken till akne är hormonförändringar som ger upphov till förändringar i talgproduktionen i huden på vissa delar av kroppen vilket inte går att påverka med kost. Det finns studier som tyder på att viss typ av mat som choklad och mjölkprodukter skulle kunna bidra, men de vetenskapliga resultaten är svaga. Om man däremot upplever att aknen blir sämre av något man äter kan det vara klokt att undvika det.
Kan man få akne av smink?
Man får inte akne av att sminka sig. Däremot kan den akne man redan har bli värre när man täcker över den med kosmetika. Feta krämer och oljor kan blockera talgkörteln och hårfollikelns utgång och göra att man får ännu fler finnar.
Kan man sola om man har akne?
Ja, men med försiktighet. Undvik överexponering - begränsa tiden i direkt solljus och använd skyddande kläder och hattar. Använd solskydd - helst en oljefri solkräm (SPF 30 eller högre). Var extra försiktig med solexponering om du behandlas med läkemedel som gör huden mer känslig för solen (t.ex. retinoider eller bensoylperoxid).
Hjälper vitamin B5 mot akne?
Kontrollerade studier av effekten av vitamin B5 på akne saknas. Sådana preparat kan därför inte rekommenderas.
Får jag färre finnar och pormaskar av att vara i solen?
De studier som har gjorts har visat att ultraviolett strålning (UV) har liten eller ingen effekt mot akne. Man bör vara försiktig med stor exponering för soljus om man har akne. Ärr och mörka märken kan bli mer framträdande och ta längre tid att läka om de exponeras för mycket sol. Solen kan tillfälligt minska inflammationen i huden och göra aknen bättre, men undvik att bränna dig eller att använda feta solkrämer som kan täppa till porerna. Solarium hjälper inte mot akne eller ärr och ökar dessutom risken för hudcancer.
Är akne ärftligt?
Risken för att få problem med finnar är delvis ärftlig. Om någon förälder har eller tidigare haft svår akne är risken större för att barnet också får mycket akne. Det är sällsynt att barn till föräldrar som inte hade akne i tonåren, får svår akne.
Hur undviker jag att få ärr efter mina finnar och pormaskar?
Det är viktigt att behandla sina finnar och pormaskar i tid. Det är inte bara svår akne som kan ge ärr. Om receptfria produkter inte hjälper kan du ta kontakt med din läkare för att diskutera receptbelagda behandlingar.
Varför får jag fler finnar när jag slutar med p-piller?
Eftersom aktiviteten i talgkörtlarna stimuleras av manligt hormon (androgen) har kvinnligt hormon (östrogen) i kombination med olika gestagener (en typ av steroidhormoner) länge använts for att behandla kvinnor med akne. Detta finns exempelvis i kombinerade p-piller. Det finns bevis för att de kan ha effekt, och det finns vissa små skillnader mellan olika typer av p-piller. Man kan alltså ha behandlats mot akne med p-piller (utan att kanske själv veta om det), och när man sedan slutar med p-piller kan aknen blossa upp.
Ska man klämma sina finnar eller pormaskar?
Nej, att klämma finnar eller pormaskar ökar risken för att det ska bli inflammerat. Detta gör aknen värre.
Hur ofta bör man tvätta sig?
Akne beror inte på dålig hygien. Man bör tvätta ansiktet med mild rengöring, morgon och kväll. Att tvätta sig oftare än så gör inte att man får färre finnar och pormaskar.
Vad är det för skillnad på finnar och pormaskar?
När den gemensamma utförsgången för talgkörtel och hårfollikel (porerna) täpps till av hud och talg bildas pormaskar. Om sedan bakterier växer till och det uppstår en inflammation bildas finnar. Pormaskar kan t ex bli inflammerade och bli till en finne om man klämmer den.
Varför får man finnar och pormaskar?
Nästan alla tonåringar får akne, ca 15-20 % får medelsvår eller svår akne. Aknen orsakas av flera samverkande faktorer som ökad talgproduktion obalans mellan nyproduktion av hudceller och borttransport av gamla hudceller, inflammation och bakterietillväxt. Den ökade talgproduktionen orsakas oftast av hormonförändringar i puberteten.