Akne, finnar och pormaskar drabbar de flesta någon gång i livet

sebaceous-glands
Akne är en vanligt förekommande hudsjukdom som beror på inflammation i talgkörtlarna, vilken kan ge upphov till så kallade finnar och pormaskar. Akne uppkommer oftast som utslag i ansiktet eller på bröst och rygg där talgkörtlarna är som flest​.

När man i vardagligt tal säger akne syftar man egentligen på acne vulgaris. Det drabbar människor i alla åldrar, men är vanligast i tonåren. I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och könshormonerna gör att det bildas mer fett som täpper igen mynningen på talgkörtlarna. Bakterier i talgkörteln börjar då bryta ner fettet till bland annat fettsyror och kroppen försvarar sig från detta genom inflammation.

Det är viktigt att veta att akne primärt inte beror på dålig hygien eller dåliga kostvanor utan beror på mängden fett som talgkörtlarna producerar. Detta beror i sin tur till största del på ärftlighet, dvs de gener man ärvt av sina föräldrar. Att tvätta sig morgon och kväll med tvål och vatten samt att äta en normal kost är tillräckligt. Det är helt enkelt så att vissa har en ökad känslighet i talgkörtelområdet, och har därför lättare att få finnar.

Många lider av akne

Många upplever det psykiskt jobbigt att drabbas av akne, särskilt tonåringar, då utseendet under tonåren spelar en stor roll för många. Man kan uppleva det jobbigt att passa in och hitta sin identitet under denna ålder. Många drabbas av nedsatt självförtroende, ångest och depression. Det är inte heller ovanligt att ungdomar med svår akne isolerar sig från kompisar på grund av skam.

I de flesta fall växer aknen bort efter puberteten och om man lider av sin akne kan den behandlas. Eftersom det finns så många olika typer av akne är det bra att rådgöra med en läkare för att få rätt behandling. Ofta krävs det mer än bara receptfri behandling när det handlar om måttlig och svår akne.

Fyra orsaker till akne

Vad är orsakerna till akne?

De finns många teorier till varför man drabbas av akne. Idag vet man att det inte beror på dålig hygien eller dåliga kostvanor utan beror primärt på mängden fett som talgkörtlarna producerar som leder till att hudens porer tillsluts. 

Arvsanlag har en viss betydelse för om man får akne. Om den ena föräldern har svår akne är risken större för att barnet också får mycket akne. Det är sällsynt att barn till föräldrar som inte hade akne i tonåren, får svår akne. Runt 80-85% av alla har någon gång under tonåren haft problem med akne. En tredjedel av dessa har haft akneproblem som medfört en aktiv behandling.

Akne kategoriseras som antingen icke-inflammatorisk (lindrig akne) eller måttlig till djup inflammatorisk (svår akne).

Pormaskar och blemmor

Vid icke-inflammatorisk akne bildas en pormask vilket är en talgkörtelmynning som har utvidgats och fyllts med hudfett, bakterier och avstötta hudceller. Det finns två typer av icke-inflammatorisk akne – pormask och blemma. Både en pormask och en blemma kan läka ut av sig själv genom att släppa ut sitt innehåll av talg, bakterier och avstött hud.

Vid inflammatorisk akne finns i talgkörtlarna en långsamt växande bakterie som, när den förökar sig, bildar kemikalier som bryter ned talgkörtelväggen samt i huden förekommande fetter till fria fettsyror. Det kan, i sin tur, leda till ett inflammationstillstånd där en blemma istället för att läka ut blir inflammerad.

Har du rätt behandling mot din akne? Gör vårt aknetest för att få svar!

Ibland kan akne behöva receptbelagd behandling. Vårt aknetest tar bara några minuter och avgör om du bör söka vård för din akne.

Klicka här för att komma till testet ->

Hur förebygger man akne?

Eftersom akne påverkas både av ärftlighet och hormoner är det svårt att hindra akne från att bildas, men för att minska risken kan man tänka på följande:

  • Tvätta inte huden för mycket 
  • Rengör med mild tvål eller en ansiktstvätt för fet hy
  • Undvik mat med högt glykemiskt index (GI)
  • Undvik stress
  • Sluta röka
  • Ät frukt och grönt
  • Drick inte för mycket kaffe

Hur behandlar man akne, finnar och pormaskar?

Det finns olika typer av behandling av akne. Lindrig akne kan ofta behandlas med receptfria läkemedel, medan måttlig och svår akne kan behöva receptbelagd behandling som ordineras av en läkare.