Behandling av akne

Det finns flera olika sätt att behandla akne. Vilken behandling som hjälper beror på vilken typ av akne man har. Akne kan visa sig på olika sätt, t ex genom finnar, pormaskar, blemmor och papler. Man kan även ha allt från lindriga problem till allvarliga problem med sin akne.

acne-treatment

Fyra olika orsaker till akne

Akne beror på fyra samspelande faktorer:

  • Ökad talgproduktion.
  • Obalans mellan ny hud som bildas och gammal hud som stöts bort (s.k. ”abnorm keratinisering”).
  • Bakterietillväxt.
  • Inflammation.
Behandling av fyra orsaker till akne

Läkemedel mot akne

Receptfri behandling mot akne finns att köpa på apoteket. Om receptfri behandling inte hjälper mot aknen bör man kontakta sin vårdcentral eller hudläkare för att få effektivare receptbelagda läkemedel.

Det finns läkemedel som endast innehåller ett verksamt ämne och de som kombinerar flera olika verksamma ämnen för att påverka fler av orsakerna till akne. Om man inte heller märker någon förbättring med dessa kan man i vissa fall behöva byta till läkemedel som finns som tabletter eller kapslar

Verksamma ämnen vid aknebehandling

Nedan kommer en genomgång av några av de vanligaste ämnena och ämneskombinationerna för att behandla akne.

Receptfria läkemedel

Bensoylperoxid

Läkemedel som enbart innehåller ämnet bensoylperoxid kan köpas receptfritt på apotek.

Bensoylperoxid minskar mängden bakterier, samtidigt som det löser upp proppbildningen i talgkörtelns utgång. Läkemedlen finns i olika styrkor och man bör alltid börja med den svagaste. Bensoylperoxid kan bleka hår, kläder och andra textiler som t ex handdukar och lakan. Receptfria produkter med bensoylperoxid fungerar främst hos dem med lindrig akne.

Det är vanligt att man upplever en brännande känsla i huden efter att man använt bensoylperoxid. Hos vissa kan huden få en viss rodnad, kännas torr och börja fjälla under några dagar.

Receptbelagda läkemedel

För receptbelagda läkemedel ska du alltid rådgöra med din behandlande läkare för att anpassa rätt behandling för dig.

Tryck på länken i toppen för att öppna eller stänga informationen om ett läkemedel.

Kombinationsläkemedel Klindamycin och Tretinoin

Kombinationsläkemedel med klindamycin och tretinoin för akne motverkar: bakterietillväxt, inflammation och abnorm keratinisering.

Klindamycin är ett antibiotikum och är inflammationsdämpande. Det minskar bakterietillväxt vid akne och inflammation som orsakas av dessa bakterier.

Tretinoin normaliserar tillväxten av ytliga hudceller och åstadkommer normal avstötning av de celler som täpper till hårsäcken i områden med akne. Det förebygger uppbyggnad av talg och utvecklingen av tidiga former av akne (pormaskar).

Dessa aktiva ämnen är mer effektiva när de kombineras än om de används var för sig.

Adapalen

Adapalen hämmar inflammationen vid akne och förhindrar att talgkörtlarna täpps till, eftersom det normaliserar bildningen av celler i huden runt körtlarna.

Kombinationsläkemedel Adapalen och Bensoylperoxid

Adapalen finns också som en fast kombination tillsammans med bensoylperoxid där bensoylperoxid fungerar bakteriedödande och löser upp proppbildningen i talgkörtelns utförsgång medan adapalen normaliserar bildningen av celler i huden runt talgkörtlarna samt minskar inflammationen.

Azelainsyra

Läkemedel med azelainsyra har två verkningsmekanismer: De minskar proppbildningen i talgkörteln samtidigt som de hämmar bakterietillväxten.

Kombinationsläkemedel Klindamycin och Bensoylperoxid

Klindamycin är ett antibiotikum och minskar mängden bakterier som bidrar till akne samt inflammationen, samtidigt som bensoylperoxid minskar mängden bakterier och löser upp proppbildningen i talgkörtelutgången.

Tetracyklin

Tetracyklin är ett antibiotikum som verkar genom att hämma de bakterier som orsakar akne och motverkar inflammation i talgkötlarna.

Hormonläkemedel

Kombinerade hormonläkemedel som innehåller två olika hormoner (östrogen och gestagen) kan påverka talgkörtlarna, minska talgproduktionen och därmed förbättra aknen hos kvinnor. Hormonläkemedel mot akne ska inte användas av män. Vissa hormonläkemedel mot akne fungerar även som p-piller. Därför bör man inte kombinera akneläkemedlet med andra preventivmedel som innehåller hormoner.

Isotretinoin

Isotretinoin tillhör en grupp läkemedel som kallas för retinoider, som är besläktat med A-vitamin. Den minskar aktiviteten från talgkörtlarna vilka producerar fett i huden. Används endast för att behandla svår akne där annan behandling inte gett tillräcklig effekt.

Lär dig mer om akne