Symtom och behandling vid olika typer av akne

Nästan alla har någon gång problem med akne. Akne kan delas in i lindrig akne, måttligt svår akne och svår akne. Sjukdomen beror på fyra samverkande faktorer. En ökad talgproduktion, abnorm keratinisering (obalans mellan hud som bildas och gammal hud som stöts bort), ökad tillväxt av bakterier och inflammation i den gemensamma utförselgången för talgkörteln och hårfollikeln. Detta kan orsaka finnar och pormaskar, och kan även leda till varfyllda bölder. Vid lindriga fall kan en receptfri behandling vara tillräcklig, men vid måttligt svår och svår akne kan man behöva träffa en läkare för utvärdering och förskrivning av receptbelagd behandling.
Här kan du läsa mer om hur symtomen brukar se ut och hur de vanligtvis behandlas.
skin-photo-before

Lindrig akne

Lindrig akne

Lindrig akne- klicka på bilden för att se en större version

Symtom

Den lindrigaste typen av akne kallas komedoakne och är icke-inflammatorisk. Den syns som små röda upphöjda utslag som ofta ömmar, eller som varblåsor. Den läker för det mesta utan att lämna ärr och kräver inte läkarvård då den kan behandlas med receptfria läkemedel. 

Exempel på symtom på lindrig akne

  • Inflammerade hårsäckar & talgkörtlar
  • Svarta och vita pormaskar
  • Knottror
  • Mest vanligt hos ungdomar i puberteten

Behandling av lindrig akne

Det är viktigt att tvätta sig morgon och kväll med mild tvål eller en ansiktstvätt för fet och finnig hy. Feta krämer och oljor bör undvikas då de riskerar att täppa till talgkörtlarnas öppningar. 

För de allra flesta som har lindrig akne räcker det med utvärtes receptfri behandling.

Vid akne som domineras av pormaskar kan läkare ordinera behandling med läkemedel. Rådfråga din läkare om vilken behandling som skulle passa dig bäst.

Måttligt svår akne

Mattligt-svar-akne-img

Måttligt svår akne - klicka på bilden för att se en större version

Symtom

Måttligt svår akne (papulopustulös akne), är mer inflammatorisk än komedoakne och består av röda knottror (papler) och varfyllda knottror (pustler).

Papel orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm. 

Pustel orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytlig avgränsad varbildning i huden. Den kännetecknas av en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom.

Var tredje tonåring får så stora besvär att de kan behöva behandlas med receptbelagda läkemedel. Vid måttligt svår akne är det därför viktigt att man uppsöker läkare för att få rätt typ av behandling.

Behandling av måttligt svår akne

Man ska aldrig klämma, skära eller sticka i bölderna då det kan förvärra inflammationen. Om man behandlat aknen med receptfria läkemedel i 6-8 veckor utan resultat rekommenderas ett läkarbesök för utvärdering och vidare behandling. 

Måttligt svår acne vulgaris och papulopustulös akne kan behandlas effektivt med läkemedel som förskrivs av läkare. Fråga din läkare efter ett effektivt läkemedel som inte gör att aknen flammar upp i början av kuren innan det blir bättre.

Svår akne

Svår akne

Svår akne - klicka på bilden för att se en större version

Symtom

Djup inflammatorisk akne (acne conglobata) kan växa och kollapsa vilket leder till bildning av cystor. Vid cystbildning kan hudvävnaden skadas och när huden sedan läker saknas en del av vävnaden, vilket leder till ett permanent ärr i huden. Det är anledning till att man ska vara mycket försiktig med att klämma eller pilla på finnar. Som tur är finns det mycket att göra för att bli av med acnen.

Exempel på symtom

  • Mycket svarta och vita pormaskar
  • Röda variga bölder
  • Större inflammationer under huden
  • Ärrig hud
  • Papler/pustler (röda, gula finnar) stora och små, spritt över hela/delar av ansiktet/ryggen/bröstet

Behandling av svår akne

Mot svår akne kan det behövas långtidsbehandling (ca 3 månader) med antibiotika, eller med isotretionin. Isotretionin är besläktat med A-vitamin och används för att behandla svår ärrbildande akne eller akne som inte gått över med annan behandling. Behandlingen brukar pågå i sex månader men ibland tar det längre tid. Behandling med isotretinoin sköts av hudläkare.​

Prata med en läkare om vilken behandling som passar dig bäst.

Läs mer om akne: