Finnar och pormaskar - Frågor och svar

Akne beror på fyra samverkande faktorer: ökad talgproduktion, abnorm keratinisering (balans mellan hud som bildas och gammal hud som stöts bort), bakterietillväxt och inflammation.

Fyra orsaker till att man får finnar

Den mildaste formen är komedoakne som framför allt syns i form av pormaskar (komedoner) med låg inflammation. Sedan finns papulopustulös akne (inflammerade finnar) och en svårare form som kallas nodulocystisk akne, då man kan ha djupa cystor. Finnar och pormaskar är vanligast i ansiktet, på bröstet, nacken och på ryggen där det finns flest talgkörtlar och hårfolliklar.

Man kan få finnar och pormaskar i alla åldrar, men det är vanligast i tonåren när man har mer hormoner som stimulerar till ökad talgproduktion. Var tredje tonåring har så stora besvär med akne att de behöver få behandling. Man kan också få besvär av vissa läkemedel, till exempel kortison, eller av en fuktig och varm miljö. Finnar och pormaskar beror inte på dålig hygien. Här kan du få svar på några av de vanligaste frågorna om akne.

Kan finnar och pormaskar påverka livskvaliteten?

Många tonåringar mår psykiskt dåligt av sin akne. Man kan få ett sämre självförtroende, bli missnöjd med sitt utseende och undvika att träffa andra människor. Det är vanligare att vara deprimerad när man har akne. Svårighetsgraden av akne har inget samband med livskvaliteten, det finns de med mild akne som påverkas mer än de med svårare akne. Kom ihåg att det finns hjälp att få. Kontakta hudläkare om du har stora problem.

Hjälper vitamin B5 mot akne?

I reklam, framför allt på internet, marknadsförs vitamin B5 som behandling för ”oren” hud och pormaskar. Kontrollerade studier av effekten av vitamin B5 på akne saknas. Sådana preparat kan därför inte rekommenderas.

Får jag färre finnar och pormaskar av att vara i solen?

De studier som har gjorts har visat att ultraviolett strålning (UV) har liten eller ingen effekt mot akne. Med tanke på att stora mängder UV-strålning skadar huden anses inte sol vara ett bra sätt att behandla finnar och pormaskar.

Är finnar och pormaskar ärftliga?

Risken för att få problem med finnar är delvis ärftlig. Om den ena föräldern har svår akne är risken större för att barnet också får mycket akne. Det är sällsynt att barn till föräldrar som inte hade akne i tonåren, får svår akne.

Hur undviker jag att få ärr efter mina finnar och pormaskar?

Det är viktigt att behandla sina finnar och pormaskar i tid. Det är inte bara svår akne som kan ge ärr. Om receptfria produkter inte hjälper bör du ta kontakt med din läkare för att diskutera receptbelagda behandlingar.

Varför får jag mer finnar när jag slutar med p-piller?

Eftersom aktiviteten i talgkörtlarna stimuleras av manligt hormon (androgen) har kvinnligt hormon (östrogen) i kombination med olika gestagener (en typ av steroidhormoner) länge använts for att behandla kvinnor med akne. Detta finns exempelvis i kombinerade p-piller. Det finns bevis för att de kan ha effekt, och det finns vissa små skillnader mellan olika typer av p-piller. Man kan alltså ha behandlas mot akne med p-piller (utan att kanske själv veta om det), och när man sedan slutar med p-piller kan aknen blossa upp.

Kan smink göra att man får fler finnar?

Smink i sig orsakar inte akne. Man kan däremot förvärra sin akne när man täcker över sina finnar och pormaskar med kosmetika. Detsamma gäller feta krämer och oljor, som kan blockera talgkörteln och hårfollikelns mynning och göra att man får ännu fler finnar.

Bör man undvika choklad och fet mat?

Vissa studier tyder på att mat med högt GI (glykemiskt index), choklad och mjölkprodukter kan göra att man får mer finnar och pormaskar. Det krävs dock mer omfattande studier för att konstatera att kost är en orsak till akne.

Ska man klämma sina finnar eller pormaskar?

Nej, att klämma finnar eller pormaskar ökar risken för att det ska bli inflammerat. Detta gör aknen värre.

Hur ofta bör man tvätta sig?

Akne beror inte på dålig hygien. Man bör tvätta ansiktet med mild tvål morgon och kväll. Att tvätta sig oftare än så gör inte att man får färre finnar och pormaskar.

Hur får jag bort finnar och pormaskar?

För att motverka och förebygga akne bör man låta bli att täcka över sina finnar med smink, feta krämer eller feta oljor som kan förvärra problemen. Att tvätta sig överdrivet mycket gör inte att man får mindre finnar. Det räcker att tvätta ansiktet med mild tvål två gånger om dagen.

När man har lindrig acne kan man använda receptfria produkter som man kan köpa på sitt apotek.

Smittar finnar och pormaskar?

Akne smittar inte! Detta är en myt. De bakterier som orsakar finnar finns naturligt i huden hos alla människor.

Vad är det för skillnad på finnar och pormaskar?

När den gemensamma utförsgången för talgkörtel och hårfollikel täpps till av hud och talg bildas pormaskar. Om sedan bakterier växer till och det uppstår en inflammation bildas finnar. Pormaskar kan t ex bli inflammerade och bli till en finne om man klämmer den.

Varför får man finnar och pormaskar?

Nästan alla tonåringar får akne, ca 15-20 % får medelsvår eller svår akne. Akne är delvis ärftligt. Det är större risk att man får problem med akne om en förälder haft svår akne i tonåren. Det är ovanligt att barn med föräldrar som inte haft akneproblem i tonåren själva får svår akne.

Vissa läkemedel kan göra att man får problem med akne, t ex steroider, testosteron, litium och antikonceptionsmedel med enbart gestagen. Vissa studier tyder på att mat med högt GI (glykemiskt index), choklad och mjölkprodukter kan göra att man får mer finnar och pormaskar. Det krävs dock mer omfattande studier för att konstatera att kost är en orsak till akne. Finnar och pormaskar beror inte på dålig hygien. Överdriven tvätt hjälper inte. Det räcker att man tvättar sig med mild tvål morgon och kväll.

Lär dig mer om akne