Barns hud kräver mer omsorg

Barnens hud är mer ömtålig och är känsligare för yttre irritation jämfört med vuxnas hy. Ett nyfött barn har ungefär en femtedel så tunn hud som en vuxen och upplever omvärlden till stor del genom den. Lite äldre barn med torr hud drabbas oftare av klåda och eksem, så därför är det bra att i förebyggande syfte smörja barnets hud med mjukgörande kräm.

Alla barn drabbas av utslag, prickar eller hudförändringar, som till exempel eksem eller utslag. Nyfödda har ofta utslag och prickar som går över av sig själv. I början är det bra att titta på barnet naket varje dag för att se att huden inte är irriterad eller har några utslag. 

Nyfödda barns hud ser ofta torr ut och det är vanligt att den flagar och fjällar. Det går oftast över av sig själv inom några veckor. Även om barns hud är som allra känsligast under det första året är torr hud vanligt hos barn upp till 10 års ålder. Hos lite större barn uppkommer problemen ofta i armveck och knäveck, där det lätt uppstår fukt. Hos ännu äldre barn är det oftast händerna som drabbas värst, men torr hud kan förekomma var som helst på kroppen.

child-foot

Torr luft ger torr hud

Det finns många olika anledningar till att barn får torr hud. En orsak är ärftlighet, om exempelvis någon av föräldrarna har torr hud så ökar risken att även deras barn drabbas. I Sverige har vi väldigt torr luft på vintern, med låga temperaturer utomhus och kall vind. Vattenhalten i hudens yttersta lager är direkt beroende av fuktigheten i luften i omgivningen. Kontrasterna mellan den kalla, torra luften utomhus och den varma luften inomhus påverkar huden och gör att den blir torrare.

Skydda barnen mot för mycket sol

Sol i rätt mängd är bra för oss som bor i Norden, både barn och vuxna. UV-strålarna gör att kroppen bildar D-vitamin, vilket är nyttigt för vår kropp. Dock ska man vara försiktig, framför allt när det gäller barnens hud, då de lätt kan bränna upp sig.

Eftersom barnens hud är tunnare och känsligare än hos vuxna är det extra viktigt att skydda deras hud mot solen. Barn bränner upp sig mycket enklare eftersom de har mindre pigment och därför rekommenderas alltid att barnen har luftiga kläder och solkräm när de vistas i solen. Barn under 1 år har nästan inget skydd mot solens strålar och bör inte utsättas för direkt solljus.

Så här vårdar du barnets hud

  • Skydda huden mot för mycket solljus
  • Smörj med mjukgörande kräm morgon och kväll
  • Använd en fet kräm på extra torra områden
  • Bada eller duscha inte för ofta. 1-2 gånger i veckan räcker normalt och däremellan kan man tvätta underliv, under armar, fötter mm.
  • Använd inte för varmt vatten vid dusch eller bad
  • Tänk på att undvika vanlig tvål eftersom det kan vara uttorkande för huden. Använd istället kroppsrengöring som är mild, skonsam och återfuktande för huden.