Vårda din hud

Huden är kroppens största organ och har flera livsviktiga uppgifter. Därför är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt genom att skydda, rengöra och återfukta. Börjar du vårda huden i tidig ålder kommer du ha nytta av det hela livet.

Barn och unga har sällan problem med sin hud och många missar därför att vårda den i tidig ålder. Man tänker att lite uttorkning emellanåt inte skadar eller att det inte spelar någon roll om man råkar bränna sig i solen. Konsekvenserna av detta beteende visar sig dock många år senare i vuxen ålder och då är skadan redan skedd. 

Däremot är det aldrig försent att börja ta hand om huden och då finns det några extra viktiga delar att tänka på:

Skydda mot för mycket sol

Du ska inte underskatta vilka skador som överdriven solning kan medföra. Ju fler gånger man bränt sig i solen, desto högre blir risken att drabbas av malignt melanom, hudcancer. Mycket solande leder också till att huden åldras i förtid genom att bindväven skadas så att rynkor uppstår. Den förlorar elasticitet, och dessutom kan du få pigmentfläckar i ansiktet.

När man vistas utomhus är det bra att använda solkräm med hög solskyddsfaktor samt att hålla sig i skuggan och använda luftiga kläder och solhatt som skydd.

Rengör försiktigt

För mycket tvättande kan torka ut och irritera. Huden innehåller nämligen naturliga fuktbindare och mjukgörande ämnen som hjälper till att skydda den mot främmande ämnen och mikroorganismer. Du ska därför se upp för tvål om du har torr och känslig hy, då den kan tvätta bort en del av de naturliga fetterna.

Tänk på att ju mer du försöker tvätta bort det feta, desto mer aktivt kommer hudens talgkörtlar att arbeta för att ersätta det förlorade fettet. Det bästa är därför att använda en rengöringslotion som innehåller fett eller ett ansiktsvatten som inte innehåller alkohol.

skin-face

Återfukta och mjukgör

För att huden inte ska förlora sin elasticitet och åldras i förtid är det viktigt att inte låta den bli för torr.  Vid uttorkning produceras dessutom mera talg vilket kan leda till akneproblem.

En torr och irriterad hud behöver återfuktning och där är det viktigt att du väljer en produkt utifrån din hudtyp. Du bör tänka på att det är skillnad mellan feta krämer som används för riktigt torr hy och krämer som verkar återfuktande.

För en torr hud rekommenderas en produkt med mera mjukgörande ämnen, medan en normal till blandad hudtyp bör välja en lättare produkt med mera fukt. Även barn behöver smörjas in med mjukgörande och återfuktande produkter efter bad och dusch. Det är också bra att använda dusch/badolja eller milda rengöringsprodukter.

Glöm inte att undersöka din hud!

Huden kan drabbas av en rad olika åkommor, både lindriga och allvarliga. Som en del av din egen hudvård kan det vara en bra idé att ibland undersöka dig själv. Klicka på länken nedan för att lära dig hur en sådan självundersökning kan gå till.