Mollusker

Mollusker (molluscum contagiosum) är en hudåkomma som är vanligast hos barn men som förekommer i alla åldrar. Utslagen liknar vårtor och orsakas av ett virus som kallas poxvirus. Viruset gör att man får hudfärgade eller rosa knottror som är ca 2-5 millimeter stora. Antalet mollusker man får när man blir smittad kan variera stort; man kan få allt från en mollusk till väldigt många. Utslagen kan vara lite upphöjda och brukar ha en liten navelliknande grop i mitten. Viruset är mycket smittsamt och överförs genom hudkontakt. Mollusker är ofarliga och försvinner på egen hand. I de flesta fall blir man immun mot viruset efter att ha haft det en gång.

Mollusker hos barn

Hos barn brukar mollusker uppstå på magen, armarna, i ansiktet eller i nacken. Viruset överförs ofta mellan barn när de t ex badar ihop och delar handduk eftersom det smittar hud mot hud. Det överförs också när barn kliar på utslagen och tar på varandra. Om man har ett barn som har mollusker behöver det inte vara hemma från skolan eller förskolan eftersom viruset är ofarligt.

Mollusker hos vuxna

När vuxna får mollusker brukar viruset överföras sexuellt och uppkomma på nedre delen av magen, ljumskarna, runt könsorganet eller på den övre delen av låren. Mollusker räknas inte som en könssjukdom, vilket gör att man inte behöver rapportera smitta till sjukvården.

Behandla mollusker

Man brukar inte göra något åt mollusker eftersom de är ofarliga och nästan alltid försvinner utan behandling. De brukar försvinna efter några månader eller något år. Mollusker kan klia. Detta händer ofta om man har eksem och därför har extra känslig hud. Barn som har atopiskt eksem får ofta klåda i sina mollusker, och då kan det vara bra att klippa deras naglar så att de inte kliar och orsakar en infektion.

Ibland kan mollusker tas bort genom skrapning, frysning, bränning eller kemikalier. Detta brukar göras i undantagsfall eftersom det kan göra mycket ont, och görs vid exempelvis utslag i ansiktet. Om man tar bort dem på detta sätt riskerar man att få ärr.

Andra vanliga hudbesvär