Behandlingsalternativ

Vid behandling av ärr strävar man efter att ärret skall bli mindre synligt. Det finns flera olika typer av ärrbehandlingar. Det är viktigt att veta att väldigt få produkter har visat sig effektiva mot ärr efter kliniska tester [1].

Behandlingsmöjligheter

Silikongel

Behandling med medicinsk silikon är en allmänt erkänd metod för att förebygga och behandla ärr. Det finns olika behandlingsformer av medicinsk silikon med olika fördelar. Gel är en behandlingsform som naturligt fyller ut och täcker ojämnheter i ärret och den omgivande huden. Gelen är elastisk vilket gör att rörliga kroppsdelar enkelt kan behandlas. Silikongel kan används till behandling och förebyggande av keloider och hypertrofiska ärr (av den typ som uppstår vid allmänna kirurgiska ingrepp, traumatiska skador och brännskador).

Injektioner med kortikosteroider

Med hjälp av injektioner med kortikosteroider reduceras vävnaden vid ärrbildning. Det gör att ärret kan bli jämare och tunnare.

Tryck (-förband)

Med ett kontinuerligt tryck på ärret kan en positiv effekt på ärrbildningen uppnås. Framför allt bra är tryckförband när skadorna är stora och täcker stora hudområden, t ex vid brännskador. Tryckförbandet behöver bäras under flera månader för att uppnå bra resultat.

Laser

Det finns olika typer av lasertekniker för behandling av ärr. Laser kan kombineras med andra behandlingsalterativ för en optimerad långtidseffekt.

Operation

Ärr kan tas bort med hjälp av operation. Operation kan också kombineras med andra behandlingsalternativ för en optimerad långtidseffekt.

Kryoterapi

Förtjockade ärr eller kelioder kan frysas bort med hjälp av flytande kväve, det kallas för kryoterapi. Kryoterapi används nästan uteslutande på mindre ärr.

Abrasion (slipning)

Ärr kan slipas och jämnas ut - abrasion. Denna typ av behandling kan vara smärtsam och kan behöva genomföras vid flera tillfällen.