Symtom och behandling vid olika typer av akne
Olika typer av akne

Symtom och behandling vid olika typer av akne

Nästan alla har någon gång problem med akne. Akne kan delas in i lindrig akne, måttligt svår akne och svår akne. Sjukdomen beror bland annat på en ökad talgproduktion, ökad tillväxt av bakterier och inflammation i den gemensamma utförsgången för talgkörteln och hårfollikeln. Detta kan orsaka finnar och pormaskar, och kan även leda till varfyllda bölder. Vid lindriga fall kan en receptfri behandling vara tillräcklig, men vid måttligt svår och svår akne kan man behöva träffa en läkare för utvärdering och förskrivning av receptbelagd behandling.
Här kan du läsa mer om hur symtomen brukar se ut och hur de vanligtvis behandlas.

Lindrig akne

Lindrig akne
Lindrig akne- klicka på bilden för att se en större version

Symtom

Den lindrigaste typen av akne kallas komedoakne och är icke-inflammatorisk. Den syns som små röda upphöjda utslag som ofta ömmar, eller som varblåsor. Den läker för det mesta utan att lämna ärr och kräver inte läkarvård då den kan behandlas med receptfria läkemedel. 

Exempel på symtom på lindrig akne

  • Inflammerade hårsäckar & talgkörtlar
  • Svarta och vita pormaskar
  • Knottror
  • Mest vanligt hos ungdomar i puberteten

Behandling av lindrig akne

Det är viktigt att tvätta sig morgon och kväll med mild tvål eller en ansiktstvätt för fet och finnig hy. Feta krämer och oljor bör undvikas då de riskerar att täppa till talgkörtlarnas öppningar. 

För de allra flesta som har lindrig akne räcker det med utvärtes receptfri behandling med bensoylperoxider. Behandlingen kan ge mild sveda/torrhetskänsla. 

Vid akne som domineras av pormaskar, kan läkaren ordinera utvärtes A-vitaminsyra till natten. Medlen ger nästan alltid sveda/rodnad av huden i början, men denna brukar minska efter 1-2 veckor. Det finns även kombination bensoylperoxider och A-vitaminsyra.

Måttligt svår akne

Måttligt svår akne

Måttligt svår akne - klicka på bilden för att se en större version

Symtom

Måttligt svår akne (papulopustulös akne), är mer inflammatorisk än komedoakne och består av röda knottror (papler) och varfyllda knottror (pustler).

Papel orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm. 

Pustel orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytlig avgränsad varbildning i huden. Den kännetecknas av en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom.

Var tredje tonåring får så stora besvär att de kan behöva behandlas med receptbelagda läkemedel. Vid måttligt svår akne är det därför viktigt att man uppsöker läkare för att få rätt typ av behandling.

Behandling av måttligt svår akne

Man ska aldrig klämma, skära eller sticka i bölderna då det kan förvärra inflammationen. Om man behandlat aknen med receptfria läkemedel i 6-8 veckor utan resultat rekommenderas ett läkarbesök för utvärdering och vidare behandling. 

Måttligt svår acne vulgaris och papulopustulös akne kan behandlas effektivt med läkemedel som förskrivs av läkare. Fråga din läkare efter ett effektivt läkemedel som inte gör att aknen flammar upp i början av kuren innan det blir bättre. Du kan också fråga efter akneläkemedel som inte bleker kläder eller hår. 


Svår akne

Svår akne

Svår akne - klicka på bilden för att se en större version

Symtom

Djup inflammatorisk akne (acne conglobata) kan växa och kollapsa vilket leder till bildning av cystor. Vid cystbildning kan hudvävnaden skadas och när huden sedan läker saknas en del av vävnaden, vilket leder till ett permanent ärr i huden. Det är anledning till att man ska vara mycket försiktig med att klämma eller pilla på finnar. Som tur är finns det mycket att göra för att bli av med acnen.

Exempel på symtom

  • Mycket svarta och vita pormaskar
  • Röda variga bölder
  • Större inflammationer under huden
  • Ärrig hud
  • Papler/pustler (röda, gula finnar) stora och små, spritt över hela/delar av ansiktet/ryggen/bröstet

Behandling av svår akne

Mot svår akne kan det behövas långtidsbehandling (ca 3 månader) med antibiotika (vanligen tetracykliner). 

Vid svår akne med bölder, eller där de övriga behandlingar inte har haft effekt, kan hudläkaren behandla med, A-vitaminsyra i tablettform. Man behandlar vanligen i ca 6 månader och alla får under behandlingen torr hud och torra slemhinnor. 

Akneärr kan behandlas med laser eller slipning, vilket man dock inte bör göra förrän aknen har varit utläkt i minst 1 år, eftersom många ärrförändringar självläker.

Läs mer om akne:

Behöver din akne behandling?

Testa! - Behöver din akne behandling?

Ibland kan akne behöva receptbelagd behandling. Vårt aknetest tar bara några minuter och avgör om du bör söka vård för din akne.

Gör testet!

Kry.se logo

Träffa läkare online

Träffa läkare hemifrån genom KRYs app. Få snabba råd, recept eller en remiss angående din akne. KRY är kostnadsfritt om du är under 20 år!

Träffa läkare

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.