Mjäll och seborré - orsaker och behandling med mjällschampo.
Mjäll

Mjäll, seborré och mjällschampo

Hela kroppens hud förnyas och stöter bort gamla hudceller som lossnar. Detta händer även i hårbotten. Mjäll uppstår när mängden hudflagor i hårbotten ökar så pass mycket att de blir synliga.

Mjäll smittar inte och det är sällan ett tecken på att något är fel. Däremot kan det vara pinsamt och i vissa fall svårt att bli av med trots behandling. Ibland kan man få mjäll att försvinna med daglig användning av schampo. Andra gånger kan man behöva använda ett medicinskt mjällschampo. Mjäll är vanligare under tonåren och puberteten.

Mjäll i hårbotten

Symtom

Mjäll är vita, oljiga flagor av hud som syns i håret och på axlarna. Man kan även uppleva att det kliar i hårbotten. Besvären kan ibland förvärras under vinterhalvåret till följd av torrare luft. Mjäll kan förekomma oavsett om man har torr eller fet hårbotten; när man har mjäll i en torr hårbotten faller flagorna ofta ner på axlarna, när man har det i en fet hårbotten fastnar flagorna i hårstrån.

Jästsvamp - en orsak till mjäll

Vissa människors hud kan reagera på en jästsvamp (Malassezia) som finns i huden hos alla vuxna. Om man är överkänslig mot svampen kan huden bli irriterad. Den reagerar genom att producera fler hudceller som sedan faller av och blir till hudflagor (mjäll). Man kan även ha en större mängd hudflagor till följd av jästsvampen utan att vara överkänslig mot den, om man helt enkelt har en större mängd av svampen i hårbotten.

Selukos mjällschampo förpackning

Bli av med mjäll – behandling med mjällschampo

Mjäll kan behandlas med det receptfria läkemedlet Selukos. Selukos är ett mjällschampo som går att köpa på apoteket. Det går även att beställa hem online från ett nätapotek. Selukos innehåller selensulfid som har en mjällborttagande effekt och har en s.k. ”ytspänningsnedsättande” effekt för att lättare kunna fördelas jämnt i hårbotten.

Lär dig mer om Selukos mjällschampo

Seborré

Seborré (också kallat mjälleksem eller seborroiskt eksem) är en kronisk hudsjukdom där mjäll förekommer i hårbotten och ansikte. Ordet seborré betyder talg, vilket är knutet till att eksemet ofta uppstår på platser där man har många talgkörtlar.

Symtomen är rodnad och fin fjällning i och runt hårbotten. Seborré kan t ex förekomma vid öronen, ögonbrynen, näsvingarna, ögonlocken, bröstkorgen och i hudveck. Man kan även få måttlig klåda i samband med mjällsymtomen. Seborré har samband med förekomsten av jästsvampen Malassezia. Även seborré i hårbotten kan behandlas med mjällschampot Selukos.

Mjäll hos små barn kan vara mjölkskorv

Spädbarn kan få feta, vitgula flagor av hud som bildar ett lager som liknar mjäll. Detta orsakas av en vanlig och ofarlig åkomma som kallas för mjölkskorv, eller seborroisk dermatit. Mjölkskorv går oftast över på egen hand. Om symtomen orsakar besvär kan man behandla dem med det receptfria läkemedlet Salsyvase 1 %.

Mjäll eller löss?

Det finns de som undrar om man förväxla mjäll och löss, mer exakt mjäll och lusägg (gnetter). Utseendemässigt kan de likna varandra till viss del, skillnaden är att mjäll lossnar från hårstrån medan lusägg sitter fast. Lössens ägg sitter fast i hårstrån med ett ämne som liknar lim och kan till och med vara svåra att få loss med en luskam.

Om man luskammar sig och hittar levande löss i håret kan man behandla sig med det receptfria lusmedlet Linicin. Linicin finns även i en förebyggande variant, Linicin Prevent, som förhindrar lusangrepp.

När bör man söka vård?

De flesta fall av mjäll försvinner på egen hand eller när man behandlat sig med ett receptfritt läkemedel. Om besvären inte försvinner efter att ha provat ett receptfritt mjällschampo bör man kontakta en vårdcentral. Orsaken är att man bör kontrollera om man drabbats av mjälleksem eller någon annan hudsjukdom som kräver behandling. När man söker vård för mjäll behöver man sällan ta några prover; läkaren kan ofta ställa diagnos genom att titta på hårbotten och huden.


Linicin är medicintekniska produkter mot huvudlöss, läs användarinstruktionen noga innan användning. Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se.

Salsyvase (innehåller salicylsyra 1 %) används för behandling av mjölkskorv (gnejs) i hårbotten på spädbarn. Receptfritt läkemedel, läs bipacksedeln noga innan användning. Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se.

Selukos (selendisulfid 2,5% kutan suspension). Schampo som används vid mjällbildning och seborré. Receptfritt läkemedel, läs bipacksedeln noga innan användning. Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se.

Selukos - schampo mot mjäll

Köp Selukos online

- Receptfri behandling av mjäll och seborré.

- Innehållsämnet selendisulfid har mjällborttagande effekt.

- Välj apotek nedan, beställ hem läkemedlet till dörren snabbt och enkelt.

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.