Ordlista inom akne - lär dig vad uttrycken betyder
Ordlista

Akne - ordlista med de vanligaste begreppen

Keratinisering, komedoakne och talgkörtlar? Vissa av begreppen som nämns kring akne kan vara förvirrande. Därför har vi samlat några vanliga uttryck åt dig i denna ordlista.

Akne på ryggen

Bensoylperoxid

Läkemedel som innehåller ämnet bensoylperoxid kan köpas receptfritt på apotek. Bensoylperoxid minskar mängden bakterier, samtidigt som det löser upp proppbildningen i talgkörtelns utgång. Dock är det vanligt att man upplever en brännande känsla i huden samt att huden blir irriterad. Ämnet kan bleka kläder och hår.

Blemma

En blemma är en typ av icke-inflammatorisk akne, mer bestämt en sluten vit pormask.

Hårfollikel

En hårfollikel är detsamma som en hårsäck. De finns över hela kroppen, och hårstrån växer från papillen som finns längst ner i hårfollikeln. I anslutning till hårsäckarna finns talgkörtlarna. En av orsakerna till att man får akne är att talgkörtlarna producerar för mycket talg som leder till att hudens porer tillsluts.

Icke-inflammatorisk akne

När man har icke-inflammatorisk akne bildas en eller flera pormaskar. Pormaskar är talgkörtelmynningar som täppts till och fyllts med hudfett, bakterier och avstötta hudceller.

Inflammatorisk akne

En pormask kan bli inflammerad istället för att läka ut, då får man inflammatorisk akne.

Innebrännare

Har du någonsin haft en finne som känts som att den är på insidan av huden och är öm? Till vardags brukar dessa kallas för ”innebrännare”.

Keratinisering

Det pågår ständigt en långsam vandring av hudceller genom överhuden. Vandringen börjar längst ner i överhuden där nya celler bildas, genom överhuden och slutligen hamnar hudcellerna ytterst i överhuden (i det s.k. hornlagret) där de dör och nöts bort. Detta tar ungefär en månad och denna process kallas för keratinisering.

Klindamycin

Klindamycin är en typ av antibiotika som finns i flytande form. Läkemedlet finns som lättflytande lösning eller som emulsion som liknar hudlotion. Ämnet minskar mängden bakterier som växer till när man har akne. Läkemedel som innehåller klindamycin är receptbelagda.

Kombinationsläkemedel

Ett kombinationsläkemedel är ett läkemedel som kombinerar flera olika ämnen eller produkter. Inom akneläkemedel finns det t ex kombinationsläkemedel som kombinerar klindamycin och tretinoin. Syftet är att motverka flera av orsakerna till akne med en produkt.

Komedoakne

Komedoakne är icke-inflammatorisk akne. Den är vanligast hos ungdomar i puberteten och visar sig oftast genom svarta och vita pormaskar.

Nodulocystisk akne/Konglobat akne

Nodulocystisk akne/Konglobat akne är den allvarligaste formen av akne som består av stora, djupa bölder som ofta är sammanhängande. Det finns risk för permanent ärrbildning.

Papler

En papel är som ett böldliknande utslag (upphöjd knottra) som är fast och avgränsat.

Papulopustulös akne

Måttligt svår akne. Den består av såväl inflammerade finnar som pormaskar.

Pormaskar

När talgkörtelns mynnings täpps till kan man få en pormask; en svart eller vit prick. Det är en typ av akne som brukar kallas för komedoakne. Pormaskar är inte inflammerade.

Pustler

En pustel är en varblåsa som är ytlig och avgränsad. Den kan se irriterad och röd ut på ytan och ha ett gult eller vitt innehåll.

Talg

Talg är fett som avser att hålla huden mjuk, smidig och vattenavvisande. Talgen stöter även bort bakterier. Det avsöndras i talgkörtlarna.

Talgkörtel

Talgkörtlar är körtlar i huden som släpper ut talg (fett). En vanlig orsak till finnar är att de proppas igen och blir inflammerade. Det finns flest talgkörtlar i ansiktet, på bröstet, på ryggen och i hårbotten.

Tretinoin

Tretinoin finns i vissa läkemedel mot akne och angriper två orsaker till aknen: Keratinisering och inflammation. Läkemedel som innehåller tretinoin är receptbelagda.


Lär dig mer om akne

Behöver din akne behandling?

Testa! - Behöver din akne behandling?

Ibland kan akne behöva receptbelagd behandling. Vårt aknetest tar bara några minuter och avgör om du bör söka vård för din akne.

Gör testet!

Kry.se logo

Träffa läkare online

Träffa läkare hemifrån genom KRYs app. Få snabba råd, recept eller en remiss angående din akne. KRY är kostnadsfritt om du är under 20 år!

Träffa läkare

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.