Vad är basaliom?
Basaliom

Basaliom

Basaliom, heter med ett annat ord basalcellscancer, och är den vanligaste maligna hudtumören i Sverige. Ca 30 000 personer drabbas av basaliom i Sverige varje år. Huvuddelen av dessa personer är äldre än 40 år. Basaliom har mycket liten risk för metastaser utan växer lokalt i huden.

Den absolut största orsaken till basaliom är solexponering, därför förekommer basaliom oftast på naturligt solexponerade hudområden, så som på ansikte, hjässa, bröst och handryggar. Basaliom är en relativt mild hudcancerform men kräver alltid behandling.

Typer av basaliom

Ytligt basaliom (superficiellt basaliom)

Ytligt basaliom är en vanlig, långsamt växande form av basaliom, som växer i överhuden (epidermis) och ser ut som en rodnad, fjällande fläck. Den har mycket liten sannolikhet för spridning till andra delar av kroppen. Om basaliomet inte behandlas fortsätter det att växa och orsaka skador i huden.

Ytligt basaliom
Exempel på ytligt basaliom

Knutformat basaliom (nodulärt basaliom)

Knutformat basaliom växer i hudens läderhud (dermis) som är det mellersta av hudens tre lager. Basaliomet uppträder som en hudfärgad eller svagt röd knuta. Om basaliomet får gå obehandlat bildas en kant runt knutan och sår kan uppstå i tumören.

Knutformat basaliom
Exempel på knutformat basaliom

Aggressivt basaliom (skleroserande basaliom)

Aggressivt basaliom är ovanligare och tumören växer djupare än de andra basaliomtyperna. Aggressivt basaliom är ofta en hård, ärrliknande, pärlemorskimrande förändring i huden och kan vara svår att se utan hjälpmedel. Uppkommer ofta i ansiktet.

Aggressivt basaliom
Exempel på aggressivt basaliom

Läs mer om basaliom

Håll koll på din hud

Det är viktigt att hålla koll på sin hud för att tidigt kunna upptäcka eventuella problem, här kan du lära dig mer om vad du ska titta efter.

Läs mer här

Du lämnar nu Hudguide.se

Du har valt en länk som vill ta dig bort från inotyols hemsida.
Mylan tar inget ansvar för innehållet på dessa sidor.
Klicka på ”Avbryt” för att stanna kvar på inotyols hemsida
eller på ”Fortsätt” för att fortsätta.