Stansbiopsi - en praktisk handledning
Inledning
Provtagning av huden (hudbiopsi, stansbiopsi) är ett enkelt och säkert ingrepp som rutinmässigt används för diagnostik av hudförändringar, t.ex. oklara hudutslag, blåsdermatoser och hudtumörer. Stansbiopsi kan med fördel genomföras av allmänläkare.
Ingreppet utförs i lokalbedövning, med en cylinderformad kniv (hudstans), och efterlämnar ett ytligt sår som läker med ett litet ärr. I mycket sällsynta fall kan en lokal sårinfektion uppkomma.
Förberedelse
Stansbiopsi behöver inte utföras under steril uppdukning men skyddsklädsel (handskar, förkläde) är föreskriven. Ingreppet sker med sterila instrument och i regel med hudstans av engångstyp.
Diametern på hudstansen kan variera – vanligen används 4 mm på vuxna och 3 mm på barn för att få ett bra utbyte till mikroskopisk analys.
Var skall stansbiopsin tas?
Generellt eftersträvas provtagning från de hudförändringar som förefaller mest utvecklade och representativa.
Utslag kan ha varierande utseende på olika delar av kroppen. Flera stansbiopsier kan med fördel genomföras för att säkerställa representativt material.
Vid provtagning av icke pigmenterade hudtumörer är tumregeln att stansbiopsin genomförs centralt i tumören, men undvik ulcererat område. Vid stansbiopsi av malignitetsmisstänkta svårläkta sår tag prov från vulstig kant, gärna multipla biopsier. Stansbiopsi bör undvikas vid diagnostik av pigmenttumörer – tveksamheter kan uppstå på grund av det begränsade materialet och slutgiltig diagnos kan försenas.
Pigmenttumörer ska excideras i sin helhet. Undantag från denna strategi sker vid provtagning från större pigmentförändringar (misstänkt lentigo maligna) eller då tumörens lokalisation försvårar excision (misstänkt akralt malignt melanom). Rådgör med eller remittera till hudspecialist i dessa fall.
Provtagningsstrategi
från den mest utvecklade hudförändringen
Tinea
Blåsdermatos
- hel vesikel alt. rodnad nära blåsa
Sår
- vulstig kant, gärna multipla biopsier
Vaskulit
- intakt hud perifert om sårkanten
Panniculit
Hudtumör
- centralt i tumören
- undvik ulcererat område
- radikal excision av pigmenttumör